Naslovna Događaji EVROLIGA : Treneri najboljih, Obradović i njegovi učenici

EVROLIGA : Treneri najboljih, Obradović i njegovi učenici

Fajnal for u Beogradu osim najboljih timova, imaće tu čast da ugosti i najbolje trenere koji su svoje pulene predvodili na putu do završnice takmičenja. Jedno ime povezuje sve trenere na ovom turniru, a to je veliki Željko “Žoc” Obradović.

Obradović napada svoju desetu titulu Evrolige, a barem za sada ne postoji bilo ko za koga se sa sigurnošću može reći da ima velike šanse da preuzme tron, barem po tom pitanju, ali nikada se ne zna…

Ono što će biti kuriozitet na parketu beogradske “Štark” Arene, jeste da su svi predstavnici trenerske struke timova, na “ovaj ili onaj” način sarađivali sa Željkom Obradovićem. Unikat za ovaj kvartet, predvođen Žocom, uz Dimitrisa Itudisa, Šarunasa Jasikevičiusa i Pabla Lasa jeste preotimanje titule od trenera Fenerbahčea, koji će u “svom” Beogradu braniti trofej.

Završnica takmičenja u glavnom gradu Srbije ima još jednu sentimentalnu vrijednost za Obradovića. To je mjesto gdje je on otpočeo svoju trenersku karijeru, a ono što se nikada ne zaboravlja jeste njegov prvi trofej Evrolige, kada je 1992. godine s Partizanom osvojio prvorazredno evropsko takmičenje, te se na taj način pokazao kao veliki potencijal predvodeći svoj tim kao trener.

Trio koji je radio zajedno

Dimitris Itudis i Željko Obradović

Što se tiče konekcije između Obradovića i Dimitrisa Itudisa, u košarkaškom svijetu nema potrebe za veliku analize ovih stručnjaka. U periodu od 1999. godine, pa sve do 2012. godine, na klupi Panatinajkosa proveli su nezaboravne trenutke, među kojima je PET trofeja Evrolige, 11 grčkih šampionata i par Kupova. Da li je potrebno bilo šta dodati ovim brojkama?

Treći i veoma bitan faktor ovog podnaslova jeste nekada najbolji plejmejker u Evropi, a danas jedan od najperspektivnijih mladih trenera na Starom kontinetu, Šarunas Jasikevičius. Upravo on je osvojio trofej Evrolige 2009. godine, dok su ga sa klupe predvodili Željko kao glavni trener i Dimitris Itudis kao pomoćnik.

Pablo Laso sa svojim pulenima Burusisom i Kerolom.

Pablo Laso sarađivao je sa Žocom, sada već davne 1995. godine, kada je Željko na klupi Real Madrida kao igrača trenirao Lasa, a trofej koji su zajedno osvojili bio je tadašnji Saporta Kup, pobjedivši u finalu tim Verone. Nijedan od trojice navedenih nije još doživio da uz Obradovića ne podigne trofej, ali ovo će biti otvoreno takmičenje u kojem će svaki od njih pojedinačno svim srcem pokušati da savlada učitelja u direktnom obračunu, na njegovom “domaćem” beogradskom terenu.

Osvajači trofeja

Bez Obradovića, u prošlosti Itudis i Laso uspjeli su da svoja imena upišu zlatnim slovima u istoriju Evrolige, na taj način što su jedan 2015. godine, a drugi samo godinu dana poslije uspjeli da podignu trofej ovog takmičenja.

Jedini od “učenika” kojem to nije pošlo za rukom, jeste “rookie” Šarunas, ali objektivno, nije ni imao vremena za tako nešto. Da li je ovo sezona u kojoj će i on probiti led, preostaje nam da vidimo na parketu…

Činjenica je da su Itudis i Laso već pobjedjivali Obradovića na Fajnal Foru. Itudis je to učinio 2016. godine u Berlinu, kada je Fenerbahče nadoknadio ogroman zaostatak za CSKA, par sekundi prije kraja i vodio, ali Viktor Hrijapa bio je X faktor Dimitrisa Itudisa, odveo meč u produžetke, a tamo rutinski slavio košarkaškom klinikom Nanda De Koloa.

Bilo kako bilo, Pablo Laso je predvodio tim kraljevskog kluba iz Madrida 2015. godine, u polufinalu savladavši tada debitante na fajnal foru turski Fenerbahče, a danas tim koji se u najbolja četiri tima nalazi već četvrtu sezonu u nizu.

Ko će najbolje iskoristiti momentum završnice, da li je Željko Obradović tempirao formu svog tima za najteže utakmice na kraju sezone, može li Šarunas do debitantskog trofeja Evrolige, da li će povratak Ljulja i magija Luke Dončića opet okititi Lasa ili riđobradi čarobnjak Rodrigez može da predvodi tim Itudisa do trona, preostaje nam da vidimo u Beogradu narednog vikenda.

Autor : Dejan Gajić