Naslovna Sport Košarka EVROLIGA : O “kraljevskom” klubu iz Madrida – Da li ste znali?

EVROLIGA : O “kraljevskom” klubu iz Madrida – Da li ste znali?

Real Madrid ima priliku da osvoji svoju desetu titulu Evrolige, što bi bio apsolutni rekord, iako su već sada rekorderi sa DEVET pehara u svojim vitrinama. Ono što na njih stavlja dodatni pritisak jeste činjenica da su samo dva od tih devet osvojili u poslednjih 35 godina.

Još jedna stavka u kojoj su rekorderi jeste 17 utakmica za pehar Evrolige, a protiv CSKA iz Moskve pokušaće tu cifru da povećaju na 18 finalnih mečeva. Iza njih sledeci je Makabi iz Tel Aviva, sa svojih 14 utakmica u finalu.

Rudi Fernandez i Felipe Rejes pripadaju odabranom društvu igrača koji su osvajali i Evroligu i Evrokup. Evrokup, tada pod nazivom ULEB kup, osvajali su 2007. godine s Real Madridom, odnosno 2008. godine s Huventudom. Obojica su osvojili Evroligu 2015. godine s “kraljevskim” klubom.

Samo 22 igrača u istoriji ovog sporta okitili su se zlatnim medaljama na Svjetskim prvenstima i Evropskim prvenstvima, a da su uz to digli trofej Evrolige. I ovoj listi pripadaju Fernandez i Rejes. Samo trojica od ovih 22 igrača nisu iz Sovjetskog saveza ili bivše Jugoslavije. Dvojicu smo već naveli, a treći je Huan Karlos Navaro.

Trener Pablo Laso imao je iskustvo igranja na F4 kao igrač, 1995. godine u dresu kluba čiji je sad trener. Tadašnji trener mu je bio Željko Obradović, a danas čovjek koji predstavlja ličnu konkurenciju za osvajanje beogradske “Štark” Arene.

Serhio Ljulj i Felipe Rejes odigrali su već pet F4 turnira, a ovo će im biti zavidni šesti nastup.  Svoje prisustvo osigurali su 2011, 2013, 2014, 2015 i 2017. godine.

Felipe Rejes je na listi brojnih rekorda u istoriji Evrolige. On se nalazi na PRVOM mjestu po broju skokova (1729), TREĆI je po broju postignutih poena (2894) i po indeksu korisnosti (3626 PIR), a drugi po broju pogođenih šuteva za dva poena (925) i pogođenim slobodnim bacanjima (927).

Serhio Ljulj je osmi na listi najboljih strijelaca takmičenja sa ostvarenih 2547 poena u 238 odigranih utakmica.

Fabien Kesur prvi je francuski košarkaš koji je ostvario dva nastupa na F4, a da nijednom to nije uradio sa timom iz svoje zemlje. Prvi put je igrao završnicu Evrolige sa Laboral Kućom 2016. godine, a sada drugi ostvario je pravo na to u dresu madridskog Reala.

Felipe Rejes je sa svojih 38 godina najstariji igrač na ovom turniru.

Džejsi Kerol prevodi Evroligu po procentu pogođenih slobodnih bacanja ove sezone. Taj broj iznosi nevjerovatnih 97.8 %. Naime, Kerol je pogodio 44 od svojih 45 pokušaja, i ako zadrži ovakav procenat do kraja turnira, ima priliku da postavi novi rekord takmičenja.

Valter Tavareš je drugi najbolji bloker u takmičenju ove sezone, 1,44 blokade po utakmici. On može da postane prvi igrač države Kape Verde koji je osvojio Evroligu.

Džefri Tejlor u slučaju osvajanja šampionskog trofeja, postaće prvi švedski internacionalac s tim peharom.

Autor : Dejan Gajić