Naslovna Događaji EVROLIGA : O CSKA – da li ste znali?

EVROLIGA : O CSKA – da li ste znali?

CSKA ima priliku da osvoji svoju osmu titulu Evrolige, a to ih čini drugim najtrofejnijim klubom Evrope, jer na tronu se nalazi madridski Real sa devet osvojenih trofeja.

CSKA nastupa 15. put na F4, u poslednjih 16 godina, takođe predvode takmičenje kao klub s najviše nastupa u završnici turnira (čak 17).

Kajl Hajns ima priliku da osvoji svoju četvrtu titulu, a isto tako mogućnost da postane tek drugi košarkaš u istoriji koji je ovo takmičenje osvajao po 2 puta, sa dva različita kluba.

Hajns je treći na listi igrača sa najviše ofanzivnih skokova u istoriji takmičenja (440). Ispred njega se nalaze oba igrača koji će takođe nastupiti u Beogradu, a to su igrač Žalgirisa Jankunas (485) i dugogodišnji pulen Real Madrida Felipe Rejes (675).

Viktor Hrijapa će nastupiti po 12. put na F4, što je rekord među igračima.

Serhio Rodrigez može da postane prvi španski košarkaš koji će osvojiti Evroligu sa timom koji nije iz Španije.

Vitali Fridzon i Nando De Kolo pripadaju uskom krugu košarkaša koji su osvajali i Evroligu i Evrokup. Fridzon se okitio Evrokupom 2012. godine kao igrač Himkija, dok je Nando De Kolo ovaj trofej podigao 2010. godine igrajući za Valensiju.

Otelo Hanter zabilježiće četvrti nastup na F4, sa trećim različitim klubom. Prije CSKA, to je ostvario s Real Madridom i Olimpijakosom.

Voroncević, Hrijapa i Kurbanov, napadaju treću titulu sa CSKA u Evroligi.

Čak tri igrača CSKA, Hrijapa, Rodrigez i De Kolo birani su idealnu petorku takmičenja u nekom momentu svoje karijere.

Za CSKA ovo će da bude SEDMI uzastopni F4, što je drugi rezultat takmičenja, a zanimljivo je da je klub s najviše uzastopnih nastupa na završnici takođe CSKA, prethodni rekord iznosi OSAM nastupa u nizu, u periodu od 2003. do 2011. godine.

De Kolo ima šansu da postane tek peti igrač u istoriji koji je dva ili više puta osvajao nagradu za najkorisnijeg igrača F4, četvorica koja čine vrh ovog društva su Kukoč, Bodiroga, Diamantidis i Spanulis.

De Kolo predvodi takmičenje kao procentualno najbolji izvođač slobodnih bacanja u istoriji, s ogromnih 94 %.

Viktor Hrijapa drži još par rekorda, jedini je igrač u istoriji Evrolige sa više od 100 skokova na F4. Na prvom mjestu je izjednačen po broju ofanzivnih skokova na F4, a taj broj je 25. Takođe, drugi je po broju ukradenih lopti na F4, sa 22 “krađe” i sedmi na vječitoj listi najboljih blokera takmičenja sa 161 blokadom.

CSKA ove sezone postiže najviše poena po meču u Evroligi, sa 89,2.

Autor : Dejan Gajić