Naslovna Info Gradiška Etno soba KUD-a „Kolovit“ iz Gradiške: Starine ponovo na videlua

Etno soba KUD-a „Kolovit“ iz Gradiške: Starine ponovo na videlua

GRADIŠKA – Najmlađi članovi gradiškog KUD-a „Kolovit“ sakupili su mnoge starine iz Lijevče polja i Potkozarja koje su izložili u etno-sobi. One sada svedoče o životu u ovom kraju pre stotinu i više godina.

Poljoprivredne alatke, kućanske predmete, odeću, obuću i druge starine izložili su u „Kulturnom centru“, gde će mladim generacijama približiti davnašnji način života u ovom kraju.
Mirko Borjanović, koreograf „Kolovita“ kaže da su mladići i devojke vredno sakupljali eksponate koji će od sada svima biti na pogledu.

Gradiska01 Mirko Borjanovic foto M PILIPOVIC

-Razvrstali smo ih po posebnim područjima i celinama počev od radova u njivi, ručka kojeg su u posebnim torbama i posuđu, žeteocima ili kopačima donosile kućanice.
Ovde su i laneni biljci na kojima se sedelo u travi za vreme ručka ili odmora, drvrne posude za vodu, zemljani lonci… Prikazali smo i nekadašnji život u kući, način odevanja u svečanim prilikama – objasnio nam je Borjanović pokazujući slamarice, plugove, prutačice, samare, korpe, kavene mlinove, gusle, peškire, škrinje sa nošnjom, razboj, vratilo i druge predmete.

Mirko je posebno mesto, koje se ne može zaobići odredio za bogato oslikanu tikvu koju im je poklonilo Kulturno-umetničko društvo „Starčevo“ iz Pančeva. Svako od članova „Kolovita“ je po nešto doneo kako bi njihova starinska soba bila što potpunija i kompletnija.
-Imamo bošće urađene pre 80 godina, to su starinske marame sa ukrasnim novčićima i resama.
To nam je poklonilo Udruženje žena iz Petrovog Sela. Drveni kolski točak dobili smo iz Janja kod Šipova. Vezeni peškir iz 1 890. godine je dar Savke Barać Bilbija a laneno platno dala je moja bake Dušanke Bikić koja je toi donela iz Donjeg Vakufa – pohvalila se Marina Bikić.

U grupi koja se posebno istakla da uredi sobu sa starinama su još Dejana Ćulum, Tamara Đurić, Rada Golić, David Kalajdžić, Dejna Šmitran, Nataša Stanković, Ognjen Radić, Suzana Majdanac, Nevena Stojnić, Sanja Subašić, Dajana Dragičević… Oni kažu da će od sada svi njihovi gosti sa kojima zajednički nastupaju posetiti ovu sobu i tako se najbolje upoznati sa tradicijom i običajima ovog kraja.

(M.PILIPOVIĆ)