Naslovna Info Gradiška EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U GRADIŠKI: U staračkim domovima njegovatelji i štićenici negativni na...

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U GRADIŠKI: U staračkim domovima njegovatelji i štićenici negativni na koronu

GRADIŠKA – Bez obzira što je poslednjih nekoliko dana broj inficiranih virusom korona u Gradišci u blagom povećanju, računajući i pet medicinski sestara u Bolnici, epidemiološka situacija je povoljna i nema razloga za paniku. Zdravstvene ustanove, Dom zdravlja i Bolnica u saradnji sa gradskim Štabom za vanredne situacije su dobro organizovani – rekli su za Srpskainfo Rajko Dodik, direktor Bolnice i Vesna Gluvić, Čelić, direktorica Doma zdravlja.

Oni su posebno važnim naglasili činjenicu da niko od njegovatelja i štićenika staračkih domova nije zaražen virusom Korona. Uostalom to je potvrdilo i testiranje u ovim ustanovama.

Kristijan Bakić, direktor Doma za njegu starijih osoba u Gradiški kazao je za Srpskainfo da su kod njih testirane sve njegovateljice i više osoba o kojima se staraju u ovom domu ali da su svi testovi negativni.

– U gradu, u kolarima se pojavila dezinformacije da u našem domu ima zaraženih virusom korona, što je apsolutna neistina. Radimo normalno,  primamo nove osobe po procedurama koje su usaglašene sa Higijensko-epidemiološkom službom Doma zdravlja, testiramo ih i smještamo u izolaciju. Osim toga, pridržavamo se rigoroznih mjera i preporuka za sve ostale, što je rezultiralo sasvim dobrom epidemiološkom situacijom u našoj ustanovi – kazao je Bakić.

Na konferenciji za medije u Bolnici i Domu zdravlja, izneseni su podaci o dosadašnjem toku njihovih aktivnosti. Doma zdravlja Gradiška ušao je u 55 dan borbe protiv virusa korona.

– Dom zdravlja radi po principu 24-časovnog radnog vremena i postoji stalna koordinacija sa gradskim Štabom za vanredne situacije, Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravstvo po čijim preporukama je organizovan kompletan rad –  pojasnila je Vesna Gluvić Čelić, direktor Doma zdravlja. Ona je naglasila da ova ustanova raspolaže dovoljnim količinama zaštitne opreme.

Rajko Dodik, direktor Bolnice komentarišući infekciju medicinski sestara kazao je da su one bile u kontaktu sa teškim bolesnicima koji su zahtijevali posebnu njegu.