Naslovna Info Gradiška Epidemiološka situacija u avgustu u Gradišci se naglo pogoršala (VIDEO)

Epidemiološka situacija u avgustu u Gradišci se naglo pogoršala (VIDEO)

GRADIŠKA – Zbog veoma loše epidemiološke slike na području Gradiške reagovao je Štab za vanredne situacije. Održana je deseta sjednica  na kojoj su doneseni veoma važni zaključci.Najvažniji su oni vezani za  reorganizaciju rada javnih zdravstvenih ustanova Dom zdravlja i Bolnica Gradiška.

Komandant štaba, gradonačelnik Zoran Adžić rekao je da su se pojavili porodični klasteri, odnosno da je veliki broj novozaraženih lica u direktnoj vezi za povećan broj svadbi, slavlja i druženja u prirodi u avgustu.

Adžić je najavio i  konkretnu pomoć Domu zdravlja i Bolnici Gradiška.

-Potrebno je hitno pripremiti jednu trijažnu Covid ambulantu u Domu zdravlja Gradiška gdje bi se mogao dočekati i obraditi veći broj pacijenata. Za te namjene izabrana je zgrada  nekadašnje medicine rada i  pripremni radovi su već krenuli – istakao je Adžić.

Akcija će se proširiti i na Bolnicu Gradiška, koja zdravstvene usluge pruža i pacijentima iz Srpca, Kozarske Dubice i djelimično i iz Laktaša.

-Naša bolnica nema ni epidemiologa ni infektivnu kliniku. Obratićemo se Republičkom štabu za vanredne situacije da se bolnica opremi u pogledu  tog trijažnog covid odjeljenja – rekao je Adžić.

Štab je donio   i zaključak koji previđa konkretne akcije i u vezi školstva, odnosno stanja školkih objekata.

-Čekamo informacije od nadležnog ministarstva, a istovremeno spremamo svoje mobilne timove koji bi obavljali dezinfekciju svih osnovnih, područnih i srednjih škola na gradskom području – rekao je Adžić.

Slađana Tepavac, načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška rekla je da epidemiološka situacija u protekle četiri sedmice nije dobra i ima trend pogoršanja.

-Pred nama je nova školska godina, dolazi i jesen sa sezonskom gripom.Veoma je teško razlučiti simptome, covida i gripa jer su slični. Odlučili smo se za nabavku brzih testova i da na samom ulazu diferenciramo negativne od pozitivnih. Sa prosvjetarima ćemo usaglasiti protokol vezano za ponašanje u slučaju pojave koronavirusa kod djece školskog uzrasta – rekla je dr Tepavac.

Prisustvo korona virusa za 25 dana avgusta u Gradišci  utvrđeno  je kod 129 pacijenata, od kojih je čak sedmero djece. Koliko je situacija teška najbolje pokazuju statistički podaci da je u junu i julu broj pozitivnih osoba bio  četiri puta manji, 12 u junu i 27 u julu.

Ovoga trenutka u Gradišci 59 lica je aktivno pozitivno, jedno je na liječenju u UKC u Banja Luci, a 14 u gradiškoj bolnici, dok se 171 lice nalazi u samoizolaciji.

Video:

Pratite na sna youtube kanalu Moja Gradiška TV!