Naslovna Info Gradiška ‘Eko bašta’ otvorila štand na ‘Gradiškoj tržnici’

‘Eko bašta’ otvorila štand na ‘Gradiškoj tržnici’

GRADIŠKA – Uz podršku Turističke organizacije Gradiška  i Komunalnog preduzeća ‘Gradiška tržnica’ Udruženje proizvođača ekološke i organske hrane ‘Eko bašta’  otvorilo je štand za prodaju vlastitih poljoprivrednih  proizvoda  uzgojenih na ekološkim i organskim principima. 

Danko Cumbo, predsjednik Udruženja ‘Eko bašta’, kaže da su izloženi uglavnom sezonski proizvodi.

-Osim ljetnih sorti  jabuka , koje već prolaze,  izložili smo i šljive,  jagodičasto i bobičasto voće, te krompir, papriku, paradajz, kupus, tikvice  i još neke proizvode. Naše voće i povrće uzgojeno je na eko principima, znači bez upotrebe sintetičkih pesticida i mineralnih đubriva. U udruženju je nas petnaestak ovo je tek početak,smatramo da imamo šta ponuditi našim potrošačima, rekao je Cumbo.

Danka Mirjanić iz Turističke organizacije Gradiška kaže da je potez ‘Eko bašte’ samo jedan iskorak u akciji ‘Kupujmo domaće’.

-Ovu priču smo sa ‘Eko baštom’ započeli prije dvije godine. Naišli smona podršku ‘Gradiške  tržnice’ te Gradske uprave i Kulturnog centra koji su nam omogućili ovu drvenu kućicu po kojoj će se proizvođači zdrave hrane razlikovati ovdje na pijaci. Priču ćemo nastaviti vrlo brzo u u ‘Kući Lijevče polja i Potkozarja’, rekla je Mirjanićeva.

Jelena Galić, direktorica ‘Gradiške tržnice’  rekla je da će potrošači znati cijeniti napore proizvođača voća i povrća na zdravi način, koji je teži i skuplji.

-Ovim štandom smo upotpunili ponudu voća i povrća. Na štandu će se svake subote moći kupiti zdravi proizvodi, uzgojeni na konzervativni način. Važno je da  se grupa mladih ljudi prihvatila novog koncepta proizvodnje koja za sada još nije obimna. Cilj nam je da popularišemo zdravu proizvodnju i zdrav život rekla je Jovana Galić.

Prvog dana rada eko štanda osim voća i povrća potrošači su mogli kupiti i domaća jaja  uzgojena na organski i ekološki način te začinsko i ljekovito bilje. Štand  će ovoga ljeta raditi subotom, a očekuje se da će već naredne jeseni doći do veće ponude  ekološki proizvedenog voća i povrća.

Foto galerija: