Naslovna Info Gradiška Duplo jeftiniji priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu

Duplo jeftiniji priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu

GRADIŠKA – Priključak na gradsku vodovodnu mrežu za domaćinstva sa području gradiške opštine od 1. decembra iznosi 702 KM, a na kanalizacionu mrežu 468 KM.

Ovo umanjenje usvojili su odbornici na 11. sjednici Skupštine opštine Gradiška.

Priključak na vodovodnu mrežu do sada je iznosi od 2.500 KM do 3.500 KM, zavisno od udaljenosti i područja, dok priključak na kanalizacionu mrežu koja je tokom poslednjih nekoliko godina proširena u više naselja na području opštine, iznosio je 1.135 maraka.

U 2018. godini plan Opštinske uprave je da dio kreditnih sredstava utroše za izgradnju vodotornja u Žeravici, jer je sadašnji sa kojeg se pitkom vodom snabdeva široko područje Lijevče polja i Potkozarja dotrajao i potrebna je hitna rekonstrukcija.

– Nacrtom budžeta za 2018. godinu planirano je da 6 miliona maraka kredita, od čega će 2,5 miliona KM biti utrošeno za završetak sportke dvorane i infrastrukturu u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli. Milion maraka će biti izdvojeno za rekonstrukciju vodotornja i obezbeđenje boljih uslova vodosnadbevanja, uključujući proširenje mreže u prigradskim naseljima, posebno zoni vodoizvorišta – rekao je načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić.

Prvo čovjek opštine je naveo da je besmisleno potrošeno 15.000.000 KM u primarni kanalizacioni vod na kojeg je do sada priključeno nešto više od 200 umesto 7.000 projektovanih domaćinstava i poslovnih objekata.

– Svim korisnicima, na cijelom području opštine tu uslugu treba učiniti dostupnom, da bude u funkciji i od koristi građanima i “Vodovodu” – rekao je Adžić koji je dodao da je upravo dosadašnja cijena bila neprihvatljiva za većinu stanovništva opštine Gradiška.

On je podsjetio da je ove godine izgrađeno 25 kilometara sekundarne kanalizacione mreže.

Adžić je istakao da je neprihvatljivo mali broj priključaka na vodovodu mrežu u pojedinim selima.

Nova cijena podrazumeva šaht, ventil vodomjer i priključak.

Nižim cijene priključka na području cijele opštine želja je lokalne uprave da ovu infrastrukturu stavi u potpunu funkciju.