Naslovna Info Gradiška Dugačak spisak kapitalnih projekata u Gradiški: Milioni za veću proizvodnju i bolji...

Dugačak spisak kapitalnih projekata u Gradiški: Milioni za veću proizvodnju i bolji život

GRADIŠKA – Koristeći novac iz evropskih fondova, pomoć Vlade Republike Srpske i vlastiti budžet, u Gradiški su u posljednje tri godine obezbijedili 50.000.000 KM za kapitalne projekte infratsrukture, privrede i društvene nadgradnje.

Na sjednici gradskog parlamenta, precizirali su da je riječ o vlastitim izvorima te novcu Vlade Srpske i međunarodnih organizacija. O tome je, izvještaj ponio gradiški načelnik Zoran Adžić. Zahvaljujući, pored ostalog, i ovim projektima, poboljšan je i socijalni status stanovništva.

Strategija razvoja za 2019. godinu realizovana je  gotovo u potpunosti, a investicije u  kapitalne projekte od 12.000.000 KM premašile plan.

– Povećali smo građevinsku aktivnost, finansijsku disciplinu, naplatu komunalnih naknada, svih obaveza koje prema lokalnoj upravi imaju građani i privrednici. Započeli smo izgradnju vrtića i kancelarija za potrebe najveće gradske Mjesne zajednice Brestovčina. Investicija iznosi 1.850.000 KM, od čega je grant Vlade Srbije 1.000.000 KM, a ostalo iz lokalnog budžeta. Pri kraju je i rekonstrukcija Doma kulture u Vrbaškoj u koju je iz budžeta grada izdvojeno 330.000 KM. Završena je i prva faza izgradnje univerzalnog objekta za potrebe građana MZ Kruškik u čiju izgradnju je do sada uloženo 128.000 KM – rekao je gradonačelnik Adžić podsjetivši na dio ovih poslova.

On je podsjetio da su u prošloj godini značajna novčana sredstva uložena i u domove u drugim mjesnim zajednicama, u rekonstrukciju i izgradnju gradskih ulica i ruralnih puteva te u održavanje i nasipanje makadamskih puteva. mGradonačelnik je ocijenio veoma uspješnim i saradnju sa EU fondovima.

– U 2019. godini dobili smo grant od 1.700.000 KM od Češke razvojne agencije, za izgradnju vodovoda u MZ Gašnica i Orahova, grant sredstva od 1.000.000 KM od UNDP-a za izgradnju oborinske kanalizacije u Agro-industrijskoj zoni Nova Topola te 500.000 KM za rekonstrukciju vodotornja, za šta je ianče ukupno utrošeno 2.000.000 KM – naglasio je gradonačelnik Adžić.

Radisav Babić i Zoran Adžić

Gradiška je putem “KfW” banke i Švajcarskog sekretarijata za ekonomski razvoj dobila grant u iznosu od 14,5 miliona eura za dogradnju primarnog kanalizacionog sistema, izgradnju sekundarne kanalizacione mreže i izgradnju glavnog gradskog prečistača. Gradonačelnik je podsjetio da je gradska Razvojna agencija obezbjedila četiri  projekta ukupne vrijednosti 3.000.000 KM za nove razvojne programe.

Gradiška je kod Međunarodne zajednice ,smatra Adžić, prepoznata po inicijativama u pravcu pozitivnih promjena, lokalna sredina koja hrabro ide u tom pravcu. Gradonačelnik je takođe rekao da je refinansiranje postojećih kreditinih obaveza i dodatno zaduženje važno za razvoj.

– Donijeli smo odluku da novim kreditom od 17,5 miliona KM, stvorimo povoljnije uslove otplate, uz nižu kamatu, prethodnog duga od 15.000.000 KM. Preostala 2,5 miliona maraka utrošićemo u infratsrukturu – naveo je Adžić.

Pomoć IRB RS

Investiciono razvojna banka Republike Srpske plasirala je 148 miliona KM u projekte i kredite na području Gradiške. To je, tokom ovonedjeljne posjete ovoj lokalnoj zajednici izjavio Dražen Vrhovac, vršilac dužnosti direktora Investiciono razvojne banke (IRB) Republike Srpske.

Najavljena je podrška IRB-a za projekat razvoja vodovodne mreže “Gradiška-istok”, koji predviđa izgradnju kilometar i po primarne vodovodne mreže u gradskim naseljima “Krošnja” i “Jelšingrad dva”. Riječ je od 100.000 KM nepovratnog novca plus 80.000 KM iz gradskog budžeta.

– Izgradnjom ovog vodovoda biće omogućen priključak za 600 domaćinstava odnosno dvije hiljade stanovnika – istakao je Adžić.