Naslovna Info Državljani BiH u Hrvatsku turistički ili hitnim poslom, ponavljanje brzog testa nakon...

Državljani BiH u Hrvatsku turistički ili hitnim poslom, ponavljanje brzog testa nakon 10 dana

BANjALUKA – Prema novim pravilima, koja su na snazi od juče, u Hrvatsku sa atigenskim testom te potvrdom o vakcinaciji ili poreležanom kovidu- 19 mogu da uđu državljani BiH koji tamo putuju iz turističkih razloga te imaju potvrdu o uplaćenom smještaju ili tamo imaju neodgodive lične ili poslovne obaveze.

Pojašnjeno je to na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske, a generalni konzul Hrvatske u Banjaluci Zoran Piličić istakao je za “Glas Srpske” da su za državljane BiH uslovi za prelazak hrvatske granice sada olakšani. – Državljani BiH od sada prilikom ulaska u Hrvatsku, osim PCR, mogu pokazati i negativni brzi antigenski test na virus korona.

Takođe, putnici iz BiH mogu da uđu i sa potvrdom da su prebolovali kovid, koja sada, umjesto tri, važi i do šest mjeseci.

Hrvatska je, takođe, priznala sve vakcine, tako da i državljani BiH granicu mogu preći sa potvrdom da su primili bilo koju vakcinu protiv virusa korona – kazao je Piličić.

Naglasio je da djeca mlađa od sedam godina prilikom ulaska u Hrvatsku ne moraju biti vakcinisani niti posjedovati test na virus korona.

– I dalje ostaje onaj segment da državljani BiH u Hrvatsku mogu da uđu bez bilo koje potvrde s tim da je razlog jak veliki, kao na primjer smrtni slučaj i oni se ne smiju zadržati duže od 12 časova – objasnio je Piličić.

Na internet stranici hrvatskog MUP-a nevedno je da osobe koje putuju iz turističkih razloga treba da imaju potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja ili su vlasnici kuća ili plovila u Hrvatskoj.

Navedeno je da negativan PCR ili brzi antigenski test koji služe za ulazak u državu ne mogu da budu stariji od 48 časova, računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prelaz.

Ako se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Hrvatskoj, mora se ponovo sprovesti testiranje do desetog dana od dana od datuma izdavanja tog testa.

Pomenuti državljani BiH mogu u Hrvatsku uz potvrdu o vakcinisanju ako su prije više od 14 dana, primile drugu dozu vakcine protiv Kovida-19, odnosno prvu ako je riječ o vakcini koja se prima u jednoj dozi.

U Hrvatsku se može ući i uz predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz potvrdu o preboljenju virusa koju je izdao ljekar.

Oni koji nemaju nijedan od pomenutih dokumenata za prelazak, moraju da obave PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje odmah po dolasku u Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz samoizolaciju do prispijeća negativnog nalaza.

U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset deset dana.

Očekujusesaobraćajnegužve

– Uoči predstojećih uskršnjih praznika, koji katolici obilježavaju u nedjelju, 4. aprila, najavljene su saobraćajne gužve na većini graničnih prelaza sa Slovenijom na ulasku, a sa BiH i Srbijom na izlasku – saopšteno je danas iz Hrvatskog autokluba.

Izvor: Glas Srpske

Pratite nas i na društvenim mrežama FacebookInstagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.