Naslovna Info Hronika Drama u banjalučkoj pivnici “Kružni tok”: Policajac spriječio eksploziju bombe

Drama u banjalučkoj pivnici “Kružni tok”: Policajac spriječio eksploziju bombe

Trojica mladića iz Gradiške pokušala su da otmu stolove iz banjalučke pivnice “Kružni tok”, gdje su bombom prijetili vlasniku i njegovom ocu, a dramu su na kraju okončali policajci hapšenjem napadača.

Zahvaljujući trezvenoj reakciji dvojice policajaca, Budimira Popovića i Veljka Karanovića, uhapšeni su Mirko Vranić (22), Nikola Vidačković (19) i Jovan Gavrić (25), a koji su u pohod došli kombijem. Sve je počelo, kako je potvrđeno “Nezavisnim”, kada su trojica mladića oko ponoći između utorka i srijede upala u pivnicu u Ulici Sime Matavulja.
Želimir Tojagić, vlasnik pivnice, koji u tim momentima nije bio tu, tvrdi da su se okomili na njegovog oca, kojeg su upitali “gdje su stolovi”, s tim što je jedan od mladića izvadio bombu i iz nje osigurač. “Jedan momak je organizovao kod nas u pivnici novogodišnju proslavu, a iznajmio je stolove i vjerovatno ih nije vratio na vrijeme. Oni su došli da ih uzmu na silu, ali ja nisam htio da ih vratim, jer meni taj organizator proslave nije platio najam za lokal”, kazao je Tojagić za “Nezavisne”.
Mladići su, prema riječima Tojagića, potom obili jednu od prostorija gdje su bili stolovi, te su počeli da ih iznose, s tim što je jedan od njih bio za šankom s bombom u ruci. “Tada sam ja došao i vidio sam o čemu se radi. Nismo mogli zvati ni policiju. Bukvalno smo bili kao zarobljeni”, ističe Tojagić. Utom su, kako dodaje, došli policajci i uspjeli su da pohvataju trojicu mladića. Policajci su, kako saznajemo, prvo kod pivnice uočili parkiran kombi, te su legitimisali vozača, a zatim primijetili i njegove saučenike kako istrčavaju iz objekta, te bježe niz Ulicu Sime Matavulja.
“Brzom intervencijom policijskih službenika sustignuta su tri lica, s tim što je kod jednog uočeno da u ruci čvrsto drži ‘kašikaru’ bez osigurača. Kasnije je utvrđeno da je bombu držao Gavrić”, rekao je sagovornik “Nezavisnih” iz policije.
Policajci se nisu povukli iako je “kašikara” bila na korak od eksplozije. “Popović je, kako ne bi došlo do aktiviranja, svojom rukom stisnuo šaku mladića koji je držao bombu. Držao mu je ruku dok nisu pronašli osigurač. Nakon pronalaska osigurača bombu je obezbijedio od mogućeg aktiviranja”, kažu iz policije. Trojica mladića su zatim uhapšena, ali su nakon kriminalističke obrade pušteni. Dok istražioci utvrđuju odgovornost za svakog od njih, CJB Banjaluka priprema prijem za dvojicu svojih pripadnika, koji će biti upriličen danas. Hrabri policajci biće i pismeno pohvaljeni.
NN