Naslovna Info Gradiška Drago putuje na rusku Olimpijadu iz programiranja

Drago putuje na rusku Olimpijadu iz programiranja

Drago Šmitran, učenik Tehničke škole u Gradišci plasirao se na Olimpijadu iz programiranja, koja će se održati u Rusiji.

Šmitran je učenik četvrtog razreda, smjer tehničar računarstva. Trenutno je jedini iz Bosne i Hercegovine, koji je izabran za učešće na Olimpijadi. ”Drago mi je što imampriliku da učestvujem na tom takmičenju. Putem interneta sam se prijavio na to takmičenje“ kaže Šmitran.

„U Rusiji su zadnjih nekoliko godina osnovali Univerzitet isključivo za programiranje i informatiku i nastoje da privuku što više mladih talentovanih ljudi i zato organizuju takmičenja putem interneta i prave Olimpijadu“ rekao je Radovan Marjanović, profesor informatike i programiranja.

Drago je na listi sa mladim programerima iz Kine, Mađarske, Izraela, Srbije i drugih zemalja.  Mladi programer Šmitran, koji je vukovac, u februaru sljedeće godine bi trebao putovati u Rusiji zajedno sa svojim profesorom. “Potreban nam je novac za put, smještaj je plaćen” kaže Marjanović.

Učenici Tehničke škole su do sada tri puta učestvovali na olimpijadama iz programiranja i to u Poljskoj, Egiptu i Moldaviji. U školi vjeruju da će uspjeti otići i na četvrtu, u Rusiju.

(gradiska.tv)