Naslovna Info Donatorskim sredstvima Vlade Srbije gradiće se vrtić u Srpcu

Donatorskim sredstvima Vlade Srbije gradiće se vrtić u Srpcu

SRBAC – Nakon tri i po decenije u Srpcu će uskoro početi izgradnja novog objekta dječijeg vrtića zahvaljujući Vladi Republike Srpske koja je na zadnjoj sjednici donijela odluku da se iz donatorskih sredstava Vlade Republike Srbije usmjeri 850 hiljada KM za ove namjene.

S obzirom da postojeći vrtić ne zadovoljava potrebe, zbog sve većeg broja upisane djece, Opština Srbac je izgradnju novog objekta definisala kao jedan od najvećih prioriteta.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević rekao je da je projekat izgradnje novog vrtića jedan od onih koji su dobili najviše bodova od stručne komisije prilikom izrade plana kapitalnih investicija od 2018. do 2022. godine.

„Svjesni smo bili da je vrtić radio u otežanim uslovima ali ovu investiciju nismo mogli realizovati bez pomoći državnih institucija. Novi objekat vrtića zauzimaće površinu od 1762 kvadratna metra, biće izgrađen po najvišim standardima i ponudiće sve uslove za kvalitetan razvoj naših mališana“, rekao je načelnik Dragosavljević i dodao da je Opštinska uprava bila zadužena za izradu projekta.

Novi vrtić nalaziće se iza zgrade Osnovnog suda u Srpcu a radovi na ovoj lokaciji započeće čim se okonča tenderska procedura izbora izvođača radova. Ukoliko vremenski uslovi dozvole, po riječima načelnika Dragosavljevića, radovi bi mogli početi do kraja godine.

„U objektu će se nalaziti dovoljno prostorija za boravak oko 200 djece u jednoj smjeni, igraonice, zelene površine, kuhinja i drugi neophodni objekti. Takođe će biti izgrađen parking i novi pristupni put“, rekao je načelnik Dragosavljević.

Prvi vrtić u Srpcu osnovan je 1972. godine, a nakon katastrofalnih poplava koje su uništile ovaj objekat, preseljen je 1986. godine u krug “Itrisa”. Od tada do danas kroz ovu ustanovu je prošlo više hiljada mališana.

Razlozi za izgradnju novog vrtića leže najviše u sve težem održavanju zastarjelog objekta koji je prvobitno bio namijenjen za smještaj djece radnika nekadašnje tekstilne fabrike iz Srpca.

Vrtić je prije desetak godina bio u izuzetno lošem stanju, a onda je putem GAP projekta uloženo 126.000 KM u obnovu. Pomoć je pružio i kabinet predsjednika RS Milorada Dodika, odakle je stiglo 30.000 KM za nabavku stolarije.

Direktorica vrtića Dijana Milanković kaže da su dosadašnje prostorije bile premalene za kvalitetan rad sa djecom, naročito u poređenju sa vrtićima u okolnim opštinama.

„Prije izbijanja pandemije virusa korona gotovo da nismo imali dovoljno učionica za rad sa djecom, a neprestano smo se suočavali i sa raznim kvarovima. Sada našu ustanovu pohađa manji broj djece, jer je epidemiološka situacija još uvijek nestabilna, ali svjesni smo da će se taj broj po normalizaciji stanja ponovo vratiti na raniji broj, tako da je bilo nužno da što prije riješimo pitanje novog objekta“, rekla je Milanković.

Ona je uputila zahvalnost Vladi Republike Srpske i Vladi Republike Srbije na ovoj značajnoj donaciji, kao i Opštini Srbac koja se založila kod ovih institucija za izgradnju novog vrtića.

„Veoma smo radosni što ćemo konačno dobiti novi prostor što će se u značajnoj mjeri odraziti na kvalitetnije obrazovanje i edukaciju predškolske djece u Srpcu“, dodala je Milanković.

Izvor: srbac-rs.com