Naslovna Kultura Filmovi Dokumentarni film “Kamen pamti“ premijerno prikazan u Gradišci (VIDEO)

Dokumentarni film “Kamen pamti“ premijerno prikazan u Gradišci (VIDEO)

GRADIŠKA – Dokumentarni film “Kamen pamti“ posvećen liku i djelu Borislava Bore Nježića, mozaičara svjetskog glasa, premijerno je prikazan večeras  na ljetnoj pozornici Zavičajnog muzeja u Gradišci.

Autor filma Milan Pilipović rekao je novinarima da je veoma srećan što je u Gradišku  u umjetničkom smislu uspio vratiti  Boru Nježića,  koji je u svijetu mozaika i svijetu umjetnosti ostavio neizbrisiv trag.

On je naveo da film  nije bilo teško napraviti jer je od prvih kadrova shvatio da se radi o velikom umjetniku i da o njegovoj umjetnosti svjedoče brojni prijtelji na izuzetan način.

Pilipović je naglasio da je cilj dokumentarnog filma “Kamen pamti“, da ljudima iz Lijevča i Potkozarja odnosno Gradiške prikaže o kakvoj umjetničkoj ličnosti se radi i koliko je on važan u svijetu mozaika i scenografije.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić istakao je da su građani Gradiške prethodnih dana imali priliku pratiti rad prvog simpozijum u kamenu na kome su se okupili umjetnici iz više zemlja i na kom su nastala vrijedna umjetnička djela koja će ostati u Gradišci.

On je istakao da će Gradska uprava uložiti napore da spimozijum u kamenu Boro Nježić postane brend Gradiške i manifestacija prepoznatljiva u regionu.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović, rekao je da se  projekcijom  dokumentarnog filma o Borislavu Nježiću završava međunarodni simpozijum u kamenu-Boro Nježić.

On je istakao da je na  simpozijumu učestvovalo nekoliko vajara i mozaičara, te da su nastala djela u prostoru  koja će biti smještena u muzej na otvorenom.

Vujinović je  najavio da će se međunarodni simpozijum u kamenu-Boro Nježić održavati svake godine u Gradišci i dodao će  ovaj dokumentarni film sigurno naći svoje mjesto na festivalima dokumentarnog filma kao i na Radio Televiziji  Republike Srpske i Radio televiziji Srbije.

Video: