Naslovna Kultura Filmovi Dokumentarac „Špaga“ Milana Pilipovića na festivalu u Novom Sadu

Dokumentarac „Špaga“ Milana Pilipovića na festivalu u Novom Sadu

Na Internacionalnom filmskom festivalu “Uhvati sa mnom ovaj dan, uhvati film” koji je u sredu naveče svečano otvoren u Kulturnom centru Novog Sada, večeras će biti prikazan dokumentarni film “Špaga” Milana Pilipovića, novinara “EuroBlica” iz Gradiške.

Podsećamo, ovaj film svedoči o nepokretnom starcu iz Lijevče polja kojem pomaže dvoje invalida u kolicima.

Na festivalu u Novom Sadu koji se potom u oktobru seli u Rijeku u Hrvatskoj, u najužem izboru za nagrade osim Pilipovićevog filma su ostvarenja iz dvadesetak zemalja. To su Francuska, Španija, Italija, Njemačka, Rusija… U zvaničnom program novosadskog festivala koji završava u nedelju podelom nagrada takođe su i  filmovi Amara Spahića, “Čovjek čelične volje”, Esme Šarić, “Šta god bude biće” iz BiH, Dragana Nikolića, “Na pola puta tek smo mi”, Maše Šarović, “U međuprostoru”, Miodraga Petrovića, “Neki bolji svet”, Vladimira Petovića, “Zaveslaji” iz Srbije, te Blagote Marunovića, “Zaista živjeti” iz Crne Gore.

Film “Špaga”, Milana Pilipovića, je više puta nagrađen na domaćim i regionalnim festivalima dokumentarnog filma, a ove godine dobitnik je Gran prija „Zlatni prosjak“ u slovačkim Košicama. Snimatelji filma su Dejan Grujčić i Nenad Balaban, a montažer Bojan Starčević. Snimatelj zvuka je Zoran Pilipović.

BLIC