Naslovna Info Dojčinović: Mraz dodatno oštetio voćke

Dojčinović: Mraz dodatno oštetio voćke

GRADIŠKA – Niska temperatura i mraz oštetili su zasade voća u većini krajeva Republike Srpske – nešto manje na području Majevice, a znatnije u potkozarskom kraju, gdje su i najveće površine, izjavio je Srni predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović.

Dojčinović je rekao da su jak mraz i temperatura do minus pet stepeni Celzijusovih tokom prethodne noći dodatno oštetili zasade voća u potkozarskom kraju.

On je naveo da je šteta na nekim voćnim vrstama veća i od 70 odsto, budući da je od početka aprila evidentirano 12 noći s niskom temperaturom, od kojih četiri uzastopno s mrazom.

“Imaćemo sigurno ogromnu štetu, a nekih voćnih vrsta nećemo uopšte imati da ponudimo na tržištu. Najveća šteta su na zasadima breskve, šljiva, pojedinih sorti krušaka i jabuka sorte ajdared, kod kojih će urod biti manji za 70 do 80 odsto”, naglasio je Dojčinović.

On je rekao da još tačno ne može biti utvrđena sva šteta, kao i da je moguće da još bude niske temperature i mraza, pa će o svemu moći da za desetak dana detaljnije obavijeste Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Govoreći o trenutno većim cijenama voća u maloprodaji, Dojčinović je naveo da je uzrok tome vjerovatno otežan uvoz i nedostatak voća od domaćih proizvođača.

On je pojasnio da cijenu diktiraju veći domaći proizvođači, koji imaju savremenije hladnjače i mogli su do sada da sačuvaju prošlogodišnji urod, ali oni ni sada jabuku ne prodaju po cijeni većoj od jedne konvertibilne marke po kilogramu.

Dojčinović je ocijenio da se u trenutnom vremenu krize izazvane epidemijom virusa korona pokazalo da samo jačanjem domaće proizvodnje može biti obezbijeđena sigurna snabdjevenost na domaćem tržištu.