Naslovna Info Dodik: Odnosi između Srpske i Srbije na najvišem nivou

Dodik: Odnosi između Srpske i Srbije na najvišem nivou

Beograd – Srbija želi da bude dio evropske porodice, ali naše prijateljstvo sa Rusijom niko ne može da uništi, rekao je predsjednik Srpske napredne stranke i premijer Srbije Aleksandar Vučić, na proslavi sedmogodišnjice osnivanja ove stranke.

Vučić kaže da je obaveza Srbije da bude čvrst oslonac Republici Srpskoj.

Skupu su prisustvovali i predstavnici političkog života Republike Srpske. Predsjednik Milorad Dodik izjavio je da je građanima u Republici Srpskoj od najveće koristi snažna, i moćna Srbija- bastion regionalne stabilnosti i mira.

Vučić kaže da je njegova vizija – Balkan bez sukoba, tvrdih stega i granica, u kome će se svi međusobno uvažavati. Naglasio je da će Srbija i u budućnosti voditi racionalnu i promišljenu politiku, ali da Srbija, da bi bila jaka – ne smije da bude sama.

“Kosovo kao nezavisnu državu nećemo priznati, ali učinićemo sve da se odnosi Srba i Albanaca normalizuju, da se uspostave veze i da se animoziteti iz prošlosti umanje,” rekao je premijer Srbije i predsjednik SNS.

“Do boljeg života bismo možda stigli ako prodamo dušu đavolu, i sami ozvaničimo otimanje KiM. To može onaj ko nema pretke ni potomke, nikog”, izjavio je Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije.

“Republika Srpska podržava ono što radi Srbija i dijeli stav da se ne može otimati Kosovo i Metohija, kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik. Nacionalni interes Srbije je snažna Republika Srpska i trudimo se da Srbiji ne budemo problem”, ističe predsjednik Srpske Milorad Dodik.

“Republika Srpska živi zagledana u Srbiju, njen uspjeh, njeno dobro, vjerujući da snažna, moćna Srbija, Srbija bastion regionalne stabilnosti i mira je od najveće koristi za nas koji živimo u RS,” dodaje Dodik.

Srbija će uvijek biti čvrst oslonac Republici Srpskoj, poštujući i ne rušeći integritet BiH, poručio je Vučić.

Vučić je pojedinačno zahvalio na dolasku srpskom predsjedniku Miloradu Dodiku i članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.

Proslavljeni režiser Emir Kustruica naglasio je da je premijer Vučić preuzeo veću odgovornost od svojih prethodnika. Praksa na Balkanu govori da je u političkim bitkama NE bilo važnije izgovoriti u presudnim momentima, nego pokorno klimati glavom i reći DA, kaže Kustruica.

“Formalno priznavanje Kosova, ali i prihvatanje Kosova Republike je poništavanje naše mitologije – povjerovati da Srbija može bez vlastite mitologije isto je što i praznovjerje da je Amerika mogla da preživi bez Holivuida, naglasio je Kusturica.

Srbija će ostati otvorena i slobodna država, poručeno je sa svečanosti u Sava centru, kojoj su prisustvovale brojne ugledne ličnosti političkog, javnog i kulturnog života, kao i predstavnici diplomatskog kora.

 

SRNA