Naslovna Info Dodik: Neozbiljan zahtjev SDS-a za izborima u Srpskoj

Dodik: Neozbiljan zahtjev SDS-a za izborima u Srpskoj

Banjaluka – Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je neozbiljnim zahtjev SDS-a za izborima u Republici Srpskoj, napominjući da je spreman da prihvati izbore na svim nivoima i da je uvjeren u svoju i pobjedu SNSD-a na svim nivoima.

“Pitanje je da li bi poslije novih izbora Bakir Izetbegović mogao formirati vlast na nivou BiH, bez SNSD-a”, rekao je Dodik i dodao da bi on u slučaju vanrednih izbora ponovo mogao da bude kandidat za predsjednika Srpske jer mandatni period traje do 2018. godine.
Dodik, koji je predsjednik Republike Srpske, rekao je u prvom dijelu intervjua za “Narodne novine” da je Srpska stabilniji dio BiH i da to niko više ne može da ospori.

“Republika Srpska ima stabilnost, stabilnu većinu u Narodnoj skupštini, Vlada radi svoj posao, sve institucije funkcionišu. U Federaciji i na nivou zajedničkih institucija BiH nije tako”, rekao je Dodik.

Dodik vjeruje da Srpska jednog dana može postati samostalna država, ističući da ovakva BiH nije mjesto gdje bilo koji narod može da afirmiše svoje nacionalne, ekonomske i političke kapacitete.

“BiH je tamnica i za muslimane Bošnjake, i za Hrvate i za Srbe. Zbog toga u njoj i postoje vanjski policajci, sudije Ustavnog suda BiH, visoki predstavnik i ostali zvaničnici OHR-a”, dodao je Dodik.

Dodik je rekao da vjeruje da se može naći način da se Republici Srpskoj vrate silom oduzete nadležnosti, navodeći da je to stvar političkog procesa.

“Ako budemo jedinstveni, uspjećemo, kao što smo uspjeli da se suprotstavimo projektu takozvane funkcionalne BiH, koja podrazumijeva što više institucija na nivou BiH. To je bilo dominantno 2006. godine, pa smo rekli ne može više. Sada smo došli do mehanizma koordinacije. Sam naziv govori o tome da se koordinišu različiti nivoi vlasti. To je naš veliki uspjeh, pogotovo kada se zna da je SDS podržala presjedavajućeg Savjeta ministara da uvede još tri ministarstva”, naveo je Dodik.

Na pitanje šta treba da se desi da se održi referendum o samostalnosti Srpske 2018. godine, koji je najavio na Saboru SNSD-a, Dodik, koji je lider SNSD-a, rekao je da ova stranka želi da se Srpska vrati u ustavne okvire, definisane Dejtonskim sporazumom.

“Ukoliko se stvari ne budu odvijale kako treba, šanse za taj referendum biće veće. Vidjećemo da li ćemo imati društvenu podršku na tom planu, ali ovo je samo prijedlog SNSD-a, koji će tražiti svoje partnere u projektu. Vidjećemo da li je SDS-u, PDP-u i drugim članicama takozvanog Saveza za promjene važnije da se razvija BiH ili da se očuva Republika Srpska”, naveo je Dodik.

Govoreći o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH, Dodik je istakao da je za ozbiljan referendum koji motiviše narod da odlučuje o krajnjoj instanci, potreban što je moguće veći društveno-politički konsenzus.

“Nažalost, mi taj konsenzus nismo postigli oko referenduma o radu Tužilaštva i Suda BiH. U posljednje vrijeme primjećujem da razni opozicioni političari iz Republike Srpske, koji nisu glasali za taj referendum, požuruju da se on održi. Bilo bi interesantno da se to pitanje vrati u parlament Srpske pa da vidimo da li bi podržali tu odluku. Ako to učine, referendum o Tužilaštvu i Sudu BiH mogao bi se održati znatno ranije”, rekao je Dodik.

Na pitanje šta još može da spriječi skoro održavanje referenduma, Dodik je rekao da postoji ozbiljan tehnički problem, koji ranije nije primijećen, a to je da postoji mogućnost opstrukcija kod formiranja biračkih odbora u opštinama gdje su na vlasti SDS, PDP i NDP.

Srna