Naslovna Info Gradiška Dodik na manifestaciji „Dani voća Potkozarje 2015“

Dodik na manifestaciji „Dani voća Potkozarje 2015“

GRADIŠKA, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas u Gornjim Podgradcima kod Gradiške „Dane voća Potkozarje 2015“ na kojima je svoje proizvode izložilo 74 voćara sa područja gradiške opštine.

Dodik je rekao da su voćari u kontinuitetu nekoliko godina pretrpjeli veliku štetu od elementarnih nepogoda, ali da se voćarska proizvodnja pokazala izdržljivom u kombinaciji sa naporima voćara i mjerama Vlade u vezi sa podsticajima, stimulacijom nabavke protivgradnih mreža i sistema za navodnjavanje.

On je naglasio da cilj mora da bude da se ojača ukupna voćarska proizvodnja i obezbijedi da Republika Srpska u regionalnom smislu može da bude ponuđač robe jer sa usitnjenom i malom produkcijom veoma teško može da se nametne na globalnom tržištu kao što je rusko, pošto su proizvodnje iz većih zemalja koje dolaze na ta tržišta daleko veće po obimu.

„U tom pogledu napori vlasti moraju da budu usmjereni na dalje jačanje voćarskog sektora, koji može da bude velika izvozna šansa Republike Srpske“, naglasio je Dodik.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović rekao je da je voćarska proizvodnja jedna od najvažnijih poljoprivrednih grana na području opštine i da je prema svojim voćarskim potencijalima Gradiška vodeća u Republici Srpskoj i BiH.

„Opština nastoji da podrži voćare u skladu sa finansijskim mogućnostima, a prezentacija voća široj javnosti je dobar način da se Gradiška predstavi kao lider u voćarskoj proizvodnji“, istakao je Latinović.

On je naveo da opština Gradiška 20. septembra organizuje Regionalni sajam voća i povrća u Gradišci, na kome će se predstaviti gotovo 200 izlagača iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Latinović je naglasio da je, u saradnji sa njemačkom organizaciom GIZ, u toku projekat brendiranja robne marke „Sava garden“ u kojoj bi objedinili svu značajniju voćarsku i povrtarsku proizvodnju radi jedinstvenog nastupa prema trgovinskim marketima i prilikom pripreme voća za izvoz.

„Već postoji saradnja sa kooperativnim centrom preduzeća `Agroimpeks`, gdje bi trebalo da budu uskladištene značajnije količine voća, te obezbijeđen jedinstven nastup na tržištu i ostvarena što povoljnija cijena“, rekao je Latinović.

On je naveo da se na području opštine prosječno proizvede 50.000 tona voća i da očekuje da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH aktivnije učestvuje u stvaranju perspektive za izvoz voća i drugih poljoprivrednih proizvoda na inostrano tržište.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić istakao je da je voćarska proizvodnja možda jedna od naugroženijih grana poljoprivrede u ovom trenutku jer je u posljednjih pet godina pretrpjela ogromnu štetu od grada, suše i poplava.

„Šteta od suše u voćarstvu u ovoj godini procijenjena je na 63 miliona KM. Samo u Gradišci od grada u maju je pričinjena a šteta na 313 hektara voćnjaka u iznosu od 2,2 miliona KM“, naveo je Pašalić.

On je naveo da će se šteta od suše u određenoj mjeri biti kompenzovana boljim uslovima otkupa.

„Ministarstvo je kreiralo i mjere podsticaja za nove zasade voća, otkup, sisteme za navodnjavanje, podizanje protivgradnih mreža i nabavku boks-paleta. Do ovog trenutka nisu sva planirana sredstva za nabavku paleta plasirana. Ministarstvo će preostala sredstva vjerovatno usmjeriti za podršku otkupa i prerade voća“, naveo je Pašalić.

Predsjednik mjesne zajednice Gornji Podgradci Zvjezdan Panić rekao je da je u odnosu na prošlogodišnje „Dane voća“ ove godine duplo manje izlagača jer izlažu samo oni koji nisu pretrpjeli štetu.

„Pretežno su izlagači voćari kod kojih suša nije pričinila štetu zato što imaju sisteme za navodnjavanje, što se i vidi na kvalitetu njihovog voća“, naveo je Panić.

„Dane voća“, sa kojima je i zvanično počeo program obilježavanja „Gradiške jeseni 2015“, organizovala je mjesna zajednica Gornji Podgradci i lokalno Udruženje voćara, uz podršku opštine Gradiška. Srna