Naslovna Info Dodik: Jasenovac bio državni projekat NDH za koji niko nije odgovarao

Dodik: Jasenovac bio državni projekat NDH za koji niko nije odgovarao

Donja Gradina – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je koncentracioni logor Jasenovac bio državni projekat Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ za koji nikada niko nije odgovarao i koji i danas nema svoju zvaničnu kategorizaciju kao genocid na Srbima, Jevrejima i Romima.

“Ovo je mjesto koje navodi čovjeka da ćuti, jer nema šta da kaže, a sada znam da moramo da govorimo o ovome, da ne bi bilo zaboravljeno i odneseno u neka tamna mjesta istorije i da se na bi ponovo ponovio užasan bol i jauk, koji su mogle da čuju samo krošnje iznad nas i nebo”, rekao je Dodik na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini.

Obraćajući se učesnicima komemoracije, Dodik je rekao da je dominatan osjećaj koji iz logora Jasenovac nosi još iz djetinjstva bio strah od ustaša i NDH, jer je u toj državi sprovođen stravičan projekat sistematskog ubijanja jednog naroda.

“Ta spirala mjesta zločina – od Paga, Jadovnog, preko Jasenovca, Gradiške, do Sajmišta, Kragujevca, pa ponovo prema Brodu, Prebilovcima, hercegovačkim jamama, odnijele su milion žrtava srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu”, posjetio je Dodik.

On je dodao da su u tom ratu Srbe, oslabljene u prethodnom ratnom sukobu, ubijali gdje god su stigli, bez razloga i povoda.

“Ubijali su nas, a nisu ni znali zašto to čine, ali su u tome uživali, jer se nikada nisu umorili, stali, prestali, čuli jauk, plač majke i djeteta. Nikada nisu imali saosjećanje i pomislili na svoje”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je iz logora Jasenovac 22. aprila 1945. godine proboj izvršila samo mala grupa od 1.100 preživjelih logoraša, u momentu kada je svijet već vidio i znao da je Drugi svjetski rat pri kraju.

“Krenuli su da se probiju iz logora da bi bili živi svjedoci onoga šta je bilo i da bi omogućili da život nastavi da teče”, dodao je Dodik.

On je podsjetio da u opštini Kozarska Dubica 20 godina poslije Drugog svjetskog rata nije bilo muškog regruta iz srpskog naroda, jer su svi bili pobijeni u logoru za djecu, u kojem je pobijeno ili nestalo 35.000 kozaračke djece.

Dodik je rekao da je sam sebi često postavljao pitanje kako je moguće da grupa ustaša ubije toliko ljudi u Donjoj Gradini, te kako to da niko nije pružio odpor?

“Skoro sam shvatio da su Srbi stradali zbog dvije strašne stvari u svojoj istoriji, a to su strah i iluzija. Strah od tog monstruoznog mjesta, logora u koji su ulazili u kojem su sretali leševe, odsijecao je snagu za bilo kakav otpor. Bio je to parališući strah, jer ste došli na mjesto bez povratka”, rekao je Dodik.

On je naglasio da će istorija zabilježiti da je za ubijanje Srba napravljeno jedno posebno oružje koje se zvalo “srbosjek”, koje su imali Hrvati i ustaše da bi Srbima vadili oči i klali ih što je brže moguće.

“žSrbosjekž je oružje za jedan narod, da se on pobije, da nestane i da se ne ponovi. Iluzija Srba je bila komunistička Jugoslavija”, naglasio je Dodik.

On je ocijenio da je u Jugoslaviji razgrađena snaga srpske nacionalne države i ideje toga vremena i ta iluzija je opet dovela do stradanja Srba.

“Prihvatili su Jugoslaviju kao zemlju koju su oslobodili i slobodu davali drugim naroda, dijelili je s njima, da bi na kraju tog stradalničkog vijeka proglašeni krivcima za raspadanje zemlje za koju su se oni jedino borili, jedino stvorili i branili”, dodao je Dodik.

On je u Donjoj Gradini poručio da ta ilizuja mora da nestane i da mora da se gradi odgovorna srpska nacionalana i državna ideja koja podrazumijeva saznanje da ne bi stradali ni u Drugom svjetskom ratu da su Srbi ovdje imali državu.

“Nisu je imali i uvijek tamo gdje Srbi nisu imali državu, uvijek su bili pobijeni”, rekao je Dodik i dodao da i danas kad se god pojavi neka manifestacija ustaštva, sa svojim godinama, iskustvom i životom, uvijek iz straha reaguje refleksno, sa željom da se bori protiv toga, jer je to prethodno uništavalo njegov narod.

On je dodao da je stvorena Republika Srpska kao odgovornost i izraz srpskog htjenja za slobodom, a ne da učini zlo drugim narodima.

“Nećemo odustati od nje i prava koja su nam data Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji je jasno napisan i koji znamo da čitamo. Nećemo da zapadnemo u strah niti da prihvatimo iluzije stvaranja društva nad kojim je propala bivša Jugoslavija”, poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da Srbi kao narod žele mir.

“Danas je najvažije da pozovemo i prizivamo mir među ljudima, mir među narodima, među držama, mir među nama koji živimo ovdje da bi mogli da se rehabilitujemo kao nacija i narod, da bi mogli da gradimo naše porodice, kuće, našu Republiku Srpsku i državu”, rekao je Dodik i dodao da je zato važno doći i biti na mjestima gdje se obilježaju stradanja.

On je podsjetio da Srpska u proteklih nekoliko godina sa Srbijom organizuje obilježavanje nekoliko važnih datuma iz istorije, na prostoru Republike Srpske i Srbije.

“Moja velika zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je bio inicijator i pokrenuo ideju da se to na taj način radi. To je jedini mogući odgovor, jer mi ne možemo i ne trebamo da budemo separisani. Srpski narod je jedinistven, po svom identitetu, vjeri, pismu i jeziku i mi nismo bosanski niti smo hrvatski niti bilo koji ini Srbi”, naglasio je Dodik.

Prema njegovrim riječima, Srbi su pripadnici jednog istorijskog naroda, miroljubivog, koji teži stabilnosti i miru.

“Želimo da se, odajući poštu stradalima, zavjetujemo na život i mir, suživot i miran život na ovim prostorima. Ako ne možemo da živimo zajedno sa onima sa kojima smo mislili da možemo, možemo da živimo u miru jedni kraj drugih. I zato sa ovog mjesta ponovo pozivam na mir među nama, ljudima i narodima”, rekao je Dodik u Donjoj Gradini.

Srna