Naslovna Info Gradiška Dobrovoljno rade da selo izgrade: Uzorni akcijaši iz Lužana kod Gradiške (FOTO)

Dobrovoljno rade da selo izgrade: Uzorni akcijaši iz Lužana kod Gradiške (FOTO)

GRADIŠKA – Za mnoge je neshvatljivo sa koliko volje, snage i akcijaškog zanosa mještani Lužana kod Gradiške grade društvene objekte, uređuju infrastrukturu, organizuju sportske i zabavne programe u svom mjestu.

U Lužanima, kaže za Srpskainfo Nenad Bajić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice, rezultati rada u selu su vidljivi. Mladi se masovno opredjeljuju za ostanak u ovom mjestu, uspješno se bave poljoprivredom, zanatstvom, uslužnim djelatnostima. Dio stanovnika Lužana zaposlen je u gradu ili drugim sredinama ali s porodicama većina živi u svom selu. Zato ovdje ima sve više djece.

– Bijela kuga za sada nas je mimoišla jer se organizovano, planski i odlučno borimo protiv toga. Kod nas se uvijek radi, gradi, nešto vrijedno dešava… Radnim akcijama, prilozima mještana i uz pomoć gradske uprave i donatora, izgradili smo funkcionalan sportski centar, gdje se svakodnevno, a najviše vikendom, okupljaju djeca i omladina – ispričao nam je Nenad Bajić.

Višenamjenska sala

Kaže da sada grade višenamjensku salu za nekoliko sportskih sekcija, streljaštvo, stoni tenis, šah… Stanovnici Lužana su godinama zapuštene objekte, terene i šikare pretvorili u mjesta masovnog okupljanja za sve generacije.

– U našem sportsko-rekreativnom centru napravili smo i prvu seosku biblioteku, jer mladima želimo ukazati na vrijednosti knjige i čitanja. Oni na smjenu igraju fudbal, odbojku, košarku ili se bave nekim drugim sportom, a kada se umore, dođu u biblioteku i čitaju. Tu pronalaze i knjige za školsko gradivo – objašnjavaju mještani Lužana suštinu svog rada i djelovanja.

Knjige za biblioteku doniralo je laktaško preduzeće „Grafomark“.

– Dobili smo 1.022 vrijedne knjige, veoma interesantne za čitaoce u Lužanima, ali i okolnim selima. Prostor je lijepo uređen, biblioteka je funkcionalna. U našem selu ima sve više omladine zainteresovane za čitanje, ali i druge društvene aktivnosti – kaže Nenad Bajić, koji, osim funcije u MZ, predsjedava i Sportskim društvom „Lužani“.

Dogovor

Nakon rada, stanovnici svih generacija ovog malog ali lijepog sela često se druže uz hranu i piće osmišljavajući nove akcije.

– Svako predlaže i obrazlaže. Zajednički, u opuštenoj atmosferi sve to analiziramo i odlučujemo o narednim koracima. Date riječi i obećanja se pridržavamo, a međusobno gradimo povjerenje. Mi smo selo koje se može pohvaliti slogom i iskrenim, međusobnim odnosom. U tome i jeste ključ našeg uspjeha – smatra Dragiša Cvijić iz Lužana, odbornik u Gradskoj skupštini Gradiška.

Podsjeća i na ovogodišnje huamnitarne akcije, posebno ističući pomoć područjima na Baniji, pogođenim zemljotresom.

– Dvadesetak mladih iz Lužana, jednog od najmanjih gradiških sela, pokazalo je da ima veliko srce. Za samo pola dana prikupili smo pošiljku životnih potrepština za Glinu i Baniju, pogođene zemljotresom, a učestvujemo i u drugim akcijama – kazao je Cvijić.

Sport i kulinarstvo

U Lužanima, pričaju za Srpskainfo Goran Galić i Mihajlo Bajić, organizuju i sportske turnire na kojima se okuplja stotine fudbalera iz potkozarskih sela. Ovdje takođe njeguju i tradicionalne kulinarske vrijednosti. Nedavno su organizovali „Kotlićijadu“, gdje su pripremali starinska jela. Prethodno su uredili okoliš sportskog centra, posjekli šiblje, nasuli rupe, očistili kanale, a zapušteni prostor pretvorili u park, u seosko izletište.

– Poslije dugogodišnjeg tavorenja, stalnog propadanja i gašenja mnogih domaćinstava, odlaska mladih u svijet bez povratka, odlučili smo da sudbinu Lužana uzmemo u svoje ruke, da pokušamo nešto promijeniti. Nekoliko entuzijasta, vrijednih meštana koji vole svoje selo, povelo je akcije i ličnim primjerom ukazalo na put opstanka – rekao je Dušan Ristić, inicijator omladinskih aktivnosti i akter pozitivnih promjena u Lužanima, gdje se stalno bilježi povećnje broja stanovnika.

I po tome se oni razlikuju od drugih sela u svom komšiluku.

TERENI NA 7,5 DUNUMA

Ukupna popovršina sportsko-rekreativnog centra je 7,5 dunuma, a osim nekoliko objekta obuhvata terene za fudbal, odbojku i druge sportove, parking, puteve, staze za rekretivce i bicikliste. Riječ je o opštinskom zemljištu koje koristi Mjesna zajednica Lužani.

Među najvrjednijim akcijašima iz Lužana su Željko Sladojević, Dušan Ristić, Dragan Janjanin, Mihajlo Bajić, Danijel Šinik, Ljubomir i Mihajlo Marjanović, Srđan Bajić…

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović