Naslovna Info Gradiška DOBRE VIJESTI ZA OBOLJELE OD REUME: Jeftinije metode liječenja u Gradiški

DOBRE VIJESTI ZA OBOLJELE OD REUME: Jeftinije metode liječenja u Gradiški

GRADIŠKA – Centar za fizikalnu terapiju Doma zdravlja Gradiška uspješno provodi treću fazu istraživanja i primjene takozvanih biosličnih lijekova i terapijskih metoda u liječenju reumatoidnih oboljenja.

To su reumatodni artritis, psorijaza, psorijatični artritis, ankilozantni spondilitis, Rajterova bolest, sistemski lupus, te grupa vaskulitisa – kaže za Srpskainfo primarijus doktor Božidar Gajić, vođa Istraživačkog tima.

Naglašava da je riječ o uspješnoj i neuporedivo jeftinijoj zamjeni za nedovoljno efikasne konvencionalne lijekove i skupu biološku terapiju.

– Bioslični lijekovi su dopuna konvencionalnim, a zamjena za biološku terapiju, koja je kod nas 30 godina u primjeni. U programu biološke terapije su lijekovi dobijeni složenim postupcima molekularnog inženjeringa, što je uslovilo visoke cijene, koje su za mnoge pacijente nedostižne. Zato smo se veoma hrabro i odlučno upustili u novi program, koji je uspješan, a po cijenama veoma dostupan – ističe Gajić.

Stručnjaci

Zato je njegov tim, sastavljen od lokalnih stručnjaka, u posljednjih 10 godina veoma angažovan na istraživanju biosličnih lijekova.

– Nova metoda fizikalne terapije, koja je do sada, u trećoj fazi ispitivanja pokazala odlične rezultate, interesantna je za naše pacijente, jer se na konkretnim primjerima upoređuju efekti bioloških i biosličnih lijekova. Svi pacijenti koji učestvuju u ovom programu dobijaju aktivno i bezbjedno liječenje. Za njih je to velika korist, a za nas novo iskustvo – navode gradiški medicinari, članovi istraživačkog tima.

Osim Božidara Gajića, tim čine specijalista Dragica Stojnić, psihijatar Dušan Stojnić, magistar farmacije Savo Gajić, viši medicinski tehničar Ljiljana Lukić, medicinski tehničari Jovana Stojčević i Nataša Subotić. Važnu ulogu u tome imaju i Vesna Gluvić Čelić, direktorka Doma zdravlja, i pravnica Tanja Čagljević, odnosno menadžment ove ustanove.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

U “Studijskom centru” Doma zdravlja Gradiška do sada je ovu terapiju primilo 35, a odobreno je studijsko istraživanje za novih 10 pacijenata.

Evropska praksa

Ova ispitivanja podržava i kontroliše Evropska liga za borbu protiv reumatizma (EULAR), koja njeguje obrazovanje, istraživanja i korištenje istraživanja za liječenje i njegu bolesnika s reumatizmom, te prepoznavanje ovih potreba od strane upravljačkih struktura u Evropi.

Sličnu ulogu ima i Američka agencija za lijekove i hranu (FDA). Oni imaju sertifikovane kontrolore koji nezavisno provjeravaju i prate istraživačke projekte i njihovo sprovođenje.

Ovaj projekat odobren je od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH sa sjedištem u Banjaluci, kao i lokalnog Etičkog odbora, koji prate poštovanje pravila dobre medicinske prakse.

– Najveća vrijednost je u činjenici da se u malom kolektivu, u podrumu Doma zdravlja, gdje je smješten Centar za fizikalnu terapiju, obavlja istraživanje evropskog nivoa. Slični istraživački centri nalaze se samo u većim mjestima, Kliničkoj bolnici Banjaluka i Kliničkom centru Sarajevo, a povremeno i Mostaru, što jasno govori o zdravstvenim dostignućima i važnosti istraživačkog poduhvata u Gradiški.

U gradiškom Domu zdravlja navode da je vrijednost ovog istraživanja 500.000 KM.

Sertifikovan Istraživački centar

Javna zdravstvena ustanova “Dom zdravlja” Gradiška od 2014. godine učestvuje u 10-ak studijskih istraživanja o primjeni novih bioloških lijekova u liječenju reumatoidnog artritisa kao sve učestalije autoimune bolesti.

Ovo za Srpskainfo kaže direktorka Doma zdravlja Vesna Gluvić Čelić i naglašava da su u toku dvije studije koje se sprovode u Domu zdravlja u okviru Centra za fizikalnu terapiju.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Odluku o sprovođenju studijskog istraživanja donio je Etički odbor naše ustanove, sastavljen od stručnjaka i građana. Ova istraživanja imaju punu podršku menadžmenta Doma zdravlja. Naš istraživački tim dobio je pohvale za rad, a neposredan efekat je sertifikovanje stalnog istraživačkog centra. To nam omogućava učešće u korištenju i ispitivanju savremenih lijekova za teške sistemske i autoimune bolesti s progresivnim hroničnim tokom – navodi Vesna Gluvić Čelić.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović