Naslovna Info Gradiška DOBILI VRIJEDNU OPREMU: Kompjuterizovani alati za savremenu nastavu u Tehničkoj školi

DOBILI VRIJEDNU OPREMU: Kompjuterizovani alati za savremenu nastavu u Tehničkoj školi

GRADIŠKA – U sklopu međunarodnog projekta „Gradiška – grad drveta“ Tehničkoj školi Gradiška isporučena je savremena oprema vrijedna 158.000 KM koja će bitno doprinijeti unapređenju nastave u skladu sa modernim evropskim standardima.

Riječ je o kompjuterizovanoj alatnoj CNC mašini za izradu dijelova po mjeri. Koristiće je učenici i nastavnici u drvoprerađivačkom obrazovnom sektoru. Novac za ovu mašinu obezbijedili su Evropska unija i Vlada Njemačke u sklopu projekta „EU4 biznis“. Riječ je o programu lokalne samouprave i ekonomskog razvoja.

– Ovo je veoma važna donacija. Ona će bitno pomoći naše nastojanje da putem obrazovnog procesa stvaramo kadrove, sposobne da unaprijede poslovanje drvoprerađivačkih kompanija u Gradiški, na regionalnom nivou, ali i u cijeloj BiH – smatra Vlado Tomić, direktor Tehničke škole Gradiška.

Novo zanimanje

Ova obrazovna ustanova takođe je inicirala uvođenje novog zanimanja u obrazovni sistem Republike Srpske – tehničar za obradu drveta CNC tehnologijom.

– Krajnji cilj u ovom projektu je učešće u izradi i modeliranju novih proizvoda u saradnji sa privrednim kolektivima, preduzećima sa kojima imamo uspješnu, višegodišnju saradnju. To su preduzeća koja koriste modernu tehnologiju i zato je važno da u školskim radionicama i kabinetima, tokom nastave, ne zaostajemo za njima u tehnološkom smislu – kazao je Tomić za Srpskainfo.

Na važnost i potrebu višeg nivoa praktičnog znanja ukazuju i u lokalnoj upravi koja aktivno pomaže inicijative i programe približavanja školskog koncepta nastave standardima razvijenih evropskih zemalja.

– Nastojimo da Tehnička škola Gradiška postane lider u teorijskom i praktičnom obrazovanju. Na ovaj način učenici će već od početka školovanja biti u prilici da shvate suštinu zanimanja za koje se školuju, da se upoznaju sa proizvodnim procesima i u tome prepoznaju vlastite poslovne mogućnosti i perspektive – izjavio je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Vrijednost projekta

Ukupna vrijednost projekta „Gradiška – grad drveta“ je 700.000 KM, od čega je Evropska unija kroz „EU4 biznis“ projekat obezbijedila donaciju 550.000 KM. Vodeći realizator projekta je grad Gradiška, a partneri su Javna ustanova „Tehnička škola“ Gradiška i „BOR“ d.o.o. Gradiška.

Na nivou BiH projekat je vrijedan 16,1 miliona evra, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona evra) i Vlada Njemačke (1,1 miliona evra). Projekat zajedno sprovode Nvemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ), Međunarodna organizacija rada (ILO) i UNDP, a traje od aprila 2018. do marta 2022. godine.

Podsjećamo, u Gradiški je početkom ove godine otvoren Regionalni centar za preradu drveta sa naglaskom na istraživanje i razvoj. Time su stvoreni uslovi za nove, razvojne perspektive u ovoj grani privređivanja na području Gradiške, Srpca, Laktaša i Kozarske Dubice.

Primjenom savremene opreme i digitalnih alata Centar će jačati konkurentnost mikro, malih i srednjih preduzeća.

Centar za istraživanje i razvoj nudi brojne usluge u oblasti poslovnog razvoja za drvoprerađivačke kompanije, a organizuje obuku zaposlenih, te pomaže mladim radnicima u sticanju novih radnih vještina i znanja.

Gradsko priznanje

Savjet za obrazovanje i zapošljavanje Gradiške povodom Dana Grada, dodijelio je javno priznanje JU „Tehnička škola“ Gradiška za izuzetne zasluge na polju razvoja i unapređenja obrazovnog procesa, utičući time na afirmaciju i razvoj lokalne zajednice.

Zahvaljujući dobroj saradnji sa poslovnom zajednicom u Gradiški, upravom Grada, Mašinskim fakultetom, međunarodnim i domaćim donatorima, Tehnička škola posjeduje tehnološki najsavremeniju opremu koju koristi u teoretskoj i praktičnoj nastavi, navedeno je u obrazloženju priznanja.

JU „Tehnička škola“ Gradiška je više puta inicirala uvođenje novih i izmjenu postojećih zanimanja, neophodnih gradiškoj privredi, ali i privredi Republike Srpske. Nova zanimanja su tehničar za CNC tehnologije, za obradu metala i drveta. Proces izmjene nastavnih planova za postojeća zanimanja je stalan, jer škola, u saradnji sa privrednim subjektima Grada, ističe direktor Vlado Tomić, ima cilj da nastavni proces bude u skladu sa potrebama tržišta rada.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović