Naslovna Info Gradiška Dobar rod šljive u gradiškim selima: Grane se polomile od roda, voćari...

Dobar rod šljive u gradiškim selima: Grane se polomile od roda, voćari pripremaju gajbe i kace (FOTO)

GRADIŠKA – Na području gradiškog Potkozarja, poznatog po velikim zasadima šljive, prvi put poslije nekoliko godina, ovo voće je dobro rodilo.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, kaže da su najbolje rodile čačanske sorte šljive. Domaće, potkozarske sorte, među kojima su najzastupljenije “ranka”, “trnovača” i “savka”, su podbacile, mada one čine sve manji udio u zasadima ovog voća.

Berba ranih sorti šljive već je počela a ostale će za berbu dospjeti sredinom augusta.

– Odavno nisam imao tako dobar rod šljive, kao ove godine. Sada nastaje drugi problem, šta učiniti sa velikim količinama. Najveći dio iskoristiću za rakiju ali i za tržište. Ipak, ja sam optimista i za sada je najvažnije da sam napokon dočekao dobar rod, jer godinama mnogo ulažem u zasad šljive, a korist je slaba – kazao je za Srpskainfo Milan Bukovica iz Jablanice.

Marinko Šljivar, voćar iz istog mjesta, koji osim šljive, proizvodi veliku količinu jabuke i kruške, požalio se na sušu.

– Uvijek je neki problem. Prethodnih sezona imali smo mraz kada su šljive bile u cvijetu, štete je uzrokovao i grad a sada je suša ugrozila šljivike i voćnjake. Ipak, sezona je dobra i ja sam veoma zadovoljan količinom i kvalitetom šljive. Dio će za konzumaciju, za pekmez ili rakiju a ne brinem za plasma ni ostalih vrsta voća – rekao je Šljivar.

U ostalim potkozarskim selima, Turjaku, Grbavcima, Jurkovici, Miljevićima, šljiva je takođe veoma dobro rodila. Voćari smatraju da je neophodno investirati u navodnajvanje.

– Bez navodnjavanja, protivgradnih mreža i drugih ulaganja, nemoguće se baviti intenzivnom proizvodnjom voća. Klimatske promjene su evidentne a to zahtijeva drugačiji pristup od dosadašnje voćarske proizvodnje – smatraju voćari u Potkozarju.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović