Naslovna Kultura Izložbe Doba viteštva u Gradišci: Izložba oružja i oklopa srednjevekovnih ratnika (Foto)

Doba viteštva u Gradišci: Izložba oružja i oklopa srednjevekovnih ratnika (Foto)

GRADIŠKA- Izložbu „Doba viteštva – oružje i oklopi srednjevekovnih ratnikа“, autora Janka Vračara, višeg kustosa Muzeja RS otvorena je u Zavičajnom muzeju Gradiška.

Predstavljeno je oko 25 primeraka oružja, oklopa i srednjevekovnih kostima.

Izložbu je otvorila pomoćnik ministra za kulturu RS, Tanja Đaković koja je istakla da svi vrijedni eksponati su vlasništvo Muzeja Republike Srpske što izložbi dodatno daje duhovnu i materijalnu vrijednost.

Foto: Milan Vujić / RAS SrbijaOklopi iz srednjeg veka

Ovi vredni eksponati su vlasništvo Muzeja Republike Srpske. Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja istakao je da su izloženi eksponati, među ostalim, dokaz rada i privređivanja stanovništva gardiškog krajaje u srednjem veku.

– Centar srednjevekovnog života bio je u Gornjim Podgradcima, odnosno u Vrbaškom gradu koji je bio centar srednjevekovne Vrbaške, župe u to vreme  znatno veća od današnjeg prostora opštine Gradiška – rekao je Vujinović.

Izložbu je otvorio Bojan Vujinović direktor Zavičajnog muzeja u Gradiški

Foto: Milan Vujić / RAS SrbijaIzložbu je otvorio Bojan Vujinović direktor Zavičajnog muzeja u Gradiški

Janko Vračar, autor izložbe kaže da je ona nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživanja zbirke srednjovekovnog oružja i oklopa koja se nalaze u Muzeju RS.

– Primerci srednjevekovnog oružja retko se mogu videti u našim muzejima i privatnim zbirkama. To je još jedna dimenzija koja uakzuje na značaj ove postavke – istakao je Vračar.

Posetioci na izložbi

Foto: Milan Vujić / RAS Srbija – Posetioci na izložbi

Izložba “Doba viteštva – oružje i oklopi srednjovekovnih ratnika” biće otvorena do 28. marta u Zavičajnom muzeju.

Izvor: Blic/M. Pilipović, foto: M. Vujić