Naslovna Info BiH Do kraja jula dozvole za most u Gradišci

Do kraja jula dozvole za most u Gradišci

GRADIŠKA – Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko je istakao da do kraja jula biće dozvole za most na rijeci Savi u Gradišci.

– Nažalost, svjedoci smo svih problema koji su pratili prethodni tender oko izgradnje mosta preko rijeke Save u mjestu Svilaj i svih sudskih postupaka koji su vođeni od 2012. godine. Sredinom 2016. potpisan je ugovor sa izvođačima radova. Veliki i složen projekat realizira se shodno dinamičkom planu i u toku je isporuka i montiranje čelične konstrukcije.

Prvi problem sa kojim sam se suočio u mandatu po pitanju izgradnje mosta Gradiška odnosio se na mogućnost da se dodijeljena sredstava BiH od 6,8 miliona eura oduzmu.

Jedan od razloga za oduzimanje sredstava bio je da projekat gradnje mosta nije započet u neophodno vrijeme. Imajući u vidu da je u međuvremenu sa bh. strane dovršen postupak izdavanja dozvola, da je uspostavljen stabilan koordinacijski mehanizam između naše zemlje i Hrvatske, te da je na nizu održanih sastanaka dobivena potvrda čvrste opredijeljenosti RH za gradnju svog dijela mosta, Evropska komisija je odlučila da ne oduzima sredstva. Očekuje se pribavljanje neophodnih dozvola do kraja jula, nakon čega bi bio pokrenut postupak javnih nabavki.

Agencije