Naslovna Info Gradiška Djecu iz seoskih škola u Lijevču radije šalju u veća mjesta

Djecu iz seoskih škola u Lijevču radije šalju u veća mjesta

GRADIŠKA – Osim smanjenog broja djece i učenika, škole u lijevčanskim i potkozarskim selima zatvaraju se zato što roditelji insistiraju na školovanju u većim mjestima.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Radivoje Popović, direktor Osnovne škole „Petar Kočić“ u Novoj Topoli, kaže za Srpskainfo da dio roditelja ne želi da se njihova djeca školuju u svom selu nego u većim, regionalnim centrima, zbog čega se seoske škole gase.

– Imamo učestalu pojavu, naročito početkom školske godine, da učenici koji u svom selu imaju organizovanu nastavu i sposobne, edukovane, iskusne učitelje, putuju u Novu Topolu. Oni prelaze dnevno desetak i više kilometara umjesto da se školuju mnogo lakše, jeftinije i jednostavnije – ističe Popović.Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Takođe je evidentno, navodi naš sagovornik, da se gašenjem škole gasi i život u selu, a društveni tokovi se mijenjaju u negativnom pravcu.

– Roditelji ove postupke pravdaju boljim uslovima za djecu. Takvu logiku je teško promijeniti. Posljednjih godina prekinuta je nastava u četiri  područne škole. To su Romanovci, Berek, Elezagići, Miljevići, a sada je situacija kritična u Vakufu. Nažalost, ne postoji zakonska prepreka po kojoj bi se onemogućilo da učenici koji u svom mjestu imaju školu, umjesto 500 metara putuju pet kilometara – rekao nam je Popović.