Naslovna Info Gradiška Dječiji vrtić u Brestovčini uskoro će otvoriti vrata za mališane (FOTO)

Dječiji vrtić u Brestovčini uskoro će otvoriti vrata za mališane (FOTO)

GRADIŠKA – Dječiji vrtić u Brestovčini uskoro će otvoriti vrata za mališane. Izgradnja ovog funkcionalnog objekta je u završnoj fazi, a prema informacijama iz JPU „Lepa Radić“ u ovom velikom naselju svoje mjesto u vrtiću čeka više od 350 djece.

Unutrašnji radovi su završeni, predstoji vanjsko uređenje. Očekivanja su da se i taj dio posla završi dokraja marta.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da su izgradnju vrtića u Brestovčini vrijednosti oko 2,5 miliona KM zajednički finansirali Vlada Srbije i Gradska uprava Gradiška.

-Želimo da za djecu stvorimo ugodan ambijent, a da se roditelji mogu posvetiti poslu. Dobili smo grant od Vlade Srbije u iznosu od pola miliona evra, a Gradska uprava je uložila 1,5 miliona KM dodatnih sredstava – istakao je Adžić koji je dodao da je plan da se vrtić otvori do Dana grada 24. aprila.

Gradonačelnik je naveo da je opredjeljenje lokalne uprave da se posveti pažnja predškolskom i školskom uzrastu.

-Jedna smo od rijetkih lokalnih uprava koja 14 odsto svog budžeta na godišnjem nivou izdvaja za potrebe predškolske ustanove i potrebe srednjoškolskog obrazovanja. Zelimo da stvaramo profile izlaznih zanimanja iz srednjih škola koji su upotrebljivi za gradišku privredu – istakao je Adžić.

Ovo nisu jedine investicije u infrastrukturu za predškolsko obrazovanje. Planira se proširenje vrtića u Novoj Topoli i formiranje vrtićke grupe u Gornjim Podgradcima.

– Projektno tehnička dokumentacija i građevinska dozvola za dogradnju vrtića u Novoj Topoli je završena. Takođe imamo potrebu da u okviru škole u Gornjim Podgradcima formiramo jedno vrtićko odjeljenje ili igraonicu. Sve će zavisi od iskazanog broja djece – naglasio je Adžić.

Suzana Ivaštanin, direktorica vrtića „Lepa Radić“ rekla je da je planirano da u novom objektu bude smješteno oko 180 mališana, u šest vaspitnih grupa.

U JPU “Lepa Radić” Gradiška u sva tri objekta trenutno je smješteno oko 450 djece.

Sredstva za vrtić u Novoj Topoli od predsjednika RS

Predsjednica Željka Cvijanović istakla je tokom posjete da će iz budžeta predsjednika Republike biti izdvojen dio sredstva za dogradnju vrtića u Novoj Topoli, kojom će biti obezbijeđen dodatni smještaj za oko 100 ili 120 djece.

Cvijanovićeva je napomenula da je sve veća potreba za dodatnim smještajnim kapacitetima vrtića posljedica novih zapošljavanja u Gradišci.