Naslovna Info Gradiška Djeci u Gradišci uskraćeno osmočasovno druženje

Djeci u Gradišci uskraćeno osmočasovno druženje

Gradiška – Za 14 djece ometene u razvoju, odlukom Centra za socijalni rad u Gradišci, ukinut je osmočasovni boravak u Dnevnom centru “Mi smo dio vas”.

Potvrdio je ovo predsjednik Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Gradiška Dragoslav Šinik, ističući da je djeci ovo pravo uskraćeno od 1. septembra.

– Prioritet u Dnevnom centru su dobila djeca umjerene retardacije koja se školuju, dok je našoj djeci omogućeno da samo dva puta sedmično po dva sata borave u Centru. Međutim, mnogi roditelji žive u selima i ne mogu da dovode djecu samo na dva sata, pa da ih odmah vraćaju, zbog čega su odlučili da ih uopšte ne dovode u Centar – kazao je Šinik.

Roditelji dodaju da su ogorčeni odlukom rukovodstva Centra za socijalni rad Gradiška jer je mališanima boravak u Dnevnom centru bio jedina prilika za učenje i druženje.

Majka dvadesetdvogodišnjaka, koji je vrijeme provodio u ovom centru, Dragica Milutinović ističe da će se roditelji svom snagom boriti za osmijehe svoje djece i neće dozvoliti da ona vrijeme provode izolovana u kući.

– Dnevni centar za našu djecu mora postojati, pa makar ga mi roditelji sami osnovali. Borićemo se i tražiti način da djeci obezbijedimo bolje uslove – istakla je Milutinovićeva.

U Centru za socijalni rad Gradiška ističu da problema nema i da djeci sa smetnjama u razvoju nije uskraćeno dnevno zbrinjavanje u Centru “Mi smo dio vas”. Naglašavaju da od početka ovog mjeseca Centar funkcioniše po novom konceptu rada.

– Djeca kojoj je priznato pravo na dnevno zbrinjavanje podijeljena su u dvije grupe, prema vrsti smetnje i potreba. Zbog funkcionalnosti rada oni borave svaki drugi dan po dva sata u Centru. Osmočasovni boravak, kakav žele nezadovoljni roditelji djece, zakonski i organizaciono-tehnički, nije moguće ostvariti – rekli su u Centru.

Dodaju da su kapaciteti Dnevnog centra ograničeni, te se moraju prilagoditi optimalnom broju korisnika.

– Suština problema je u zloupotrebi interesa djece od strane nekolicine nezadovoljnih roditelja, predsjednika  Udruženja Dragoslava Šinika i medijske javnosti, a u svrhu ličnih i političkih ciljeva – istakli su u Centru.

Grupa roditelja djece sa posebnim potrebama protestovala je sredinom jula izražavajući nezadovoljstvo zbog otpuštanja njegovatelja iz Dnevnog centra “Mi smo dio vas”. Ovaj problem je u dogovoru sa načelnikom opštine Zoranom Latinovićem ubrzo riješen.

Ministarstvo

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS ističu da su za organizaciju rada dnevnih centara nadležni centri za socijalni rad i lokalna uprava.

– Očekujemo da će Centar za socijalni rad Gradiška, u saradnji sa roditeljima, pronaći najbolje rješenje za zbrinjavanje djece u Dnevni centar sa fokusom na interes djece – rekli su u Ministarstvu.

Glas Srpske