Naslovna Info BiH “Despot” je ponos Srpske: Ovo oklopno vozilo je najveće iznenađenje svečanog defilea...

“Despot” je ponos Srpske: Ovo oklopno vozilo je najveće iznenađenje svečanog defilea (Foto)

BANJALUKA – Terensko oklopno vozilo “Despot” danas je prvi put predstavljeno javnosti na proslavi 27. rođendana Republike Srpske, te kod građana izazvalo najviše pažnje.

Foto: Dejan Božić

Tehniči remont “Bratunac” predstavio je protip višenamjenskog, multifunkcionalnog terenskog vozila “Despot” koje zbog svojih karakteristika predstavlja nešto sasvim novo.

Vozilo se može koristiti za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, zatim za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku i protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica, kontrolu teritorija, osmatranje, kao sanitetsko vozilo i drugo.

“Despot” sa svojim pogonom četiri puta četiri pripada kategoriji savemenih oklopnih vozila namijenjenih obavljanju veoma širokog spektra misija iz domena i djelokruga jedinica policije i oružanih snaga.

Osnovni koncept vozila bazira se na višenamjenskoj šasiji sačinjenoj od savremenih sklopova pogona i prenosa snage, te nezavisnim sistemom oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima.

Vozilo se može koristiti za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, zatim za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku i protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica, kontrolu teritorija, osmatranje, kao sanitetsko vozilo i drugo.

Foto: Slobodan Popadić

“Ponosni smo na vozilo, ali i radnike i inžinjere koji su učestvovali u izradi “Despota”, kao krune četvorogodišnjeg rada fabrike”, rekao je direktor i većinski vlasnik kompanije TRZ “Bratunac” Slavenko Ristić.

Dužina ovog multufunkcionalnog terenskog vozila je 6,05 metara, širina 2,56 metara, trag točkova 2,50 metara, međuosovinsko rastojanje tri i po metra, klirens 0,48 metara, a maksimalna masa je 14 tona.

Zapremina putničkog prostora je 12 metara kubnih, i predviđena je za posadu od tri do šest članova uz mogućnost dodatne opcije rasporeda sjedenja posade. Prostor je klimatizovan sa dvozonskim automatskim klima uređajem.

Brzina 120 km/h

Maksimalna brzina “Despota” je 120 km/h, uz savladavanje nagiba od 50 odsto, bočnog nagiba 30 odsto, prilaznim uglom 40 stepeni i odlaznim uglom 43 stepena.

Foto: Slobodan Popadić

Od ostalih karakteristika ovog terenskog vozila izdvaja se motor – tipa Mercedes-Benz OM 926 LA, zaprеmina: 7.2 litra, snaga: 240 kW (322 HP) pri 2200 o/min, momеnt: 1300 Nm (1300-1600 o/min) mjenjač-tip ALLISON 3000SP Automatska transmisija, broj brzina: 6 +1. transmisija- tip: 4×4 konfiguracija,d vobrzinski razvodnik pogona sa diferencijalom i blokadom diferencijala, ogonske osovine sa nezavisnim oslanjanjem, zavojne opruge, blokada diferencijala.

Točkovi-Tip: 395×85 R20, felga-dvodijelna čelična  sa runflat umetcima, sistem za centralnu regulaciju pritiska vazduha u pneumaticima.

Gorivo

Rezervoar goriva je zapremine  2×200 litara, a kočioni sistem pneumatski sa kočionim diskovi na svim tockovima, ABS 4×4 sistem, senzorom istrošеnosti kočnica i hidrauličnom  parking kočnicom na razvodniku pogona. Temperaturn opseg korišćenja vozila je u rasponu od minus 40 stepeni do plus 50 stepeni Celzijusovih.

Blaistička zaštita- nivo 2 prema STANAG 4569, FB6 prema EN 1522 -opciono Nivo 3 prema STANAG 4569, a zaštita od eksplozije- nivo 2a i 2b prema STANAG 4569/.

U Tehničkom remontu “Bratunac” su istakli da mu pažljivo odabrane, izrađene, proizvedene i povezane komponente daju potpuno poseban i inovativan izgled.

Izvor: srpskainfo.com / Autor: Tanja Vukomanović