Naslovna Info Denis Šulić, potpredsjednik Narodne skupštine RS: Veto će biti uložen na svako...

Denis Šulić, potpredsjednik Narodne skupštine RS: Veto će biti uložen na svako kršenje prava Srpske

Kada se srpski član Predsjedništva BiH poziva na vitalni interes, to je znak da su na udaru Republika Srpska i njena prava te na tim sjednicama nema i ne smije biti mjesta za dnevnopolitička prepucavanja. Nadam se i siguran sam da ih neće biti ni na ovoj sjednici.

Kazao je to za  “Glas Srpske” potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić (SNSD) povodom nove posebne sjednice republičkog parlamenta na kojoj će biti razmotrene tri odluke koje je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik proglasio veoma štetnim po vitalne interese Srpske nakon što je preglasan od bošnjačkog i hrvatskog člana u toj instituciji na nivou BiH.

Riječ je o aktima koji predviđa saradnju BiH sa SAD-om u vezi sa upotrebom putničkih informacija, učešću BiH u međunarodnom ocjenjivanju učenika i pristupanju Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti.

– Nadam se da ćemo dati snažnu poruku da nema prenosa nadležnosti i da ne želimo da u BiH niko nikoga preglasava. Konsenzus je jedini pravi put za BiH, a mi ćemo uvijek znati da štitimo interese Srpske u trenucima kada budemo preglasani na tim adresama. Na ovakvim sjednicama moramo pokazati jedinstven stav i da Republika Srpska ima odgovorne poslanike koji će braniti njena prava – istakao je Šulić koji je kadar SNSD-a.

GLAS: Posebne sjednice na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH postaju pravilo, a ne izuzetak. Šta mislite o tome?

ŠULIĆ: U Narodnoj skupštini se mora raspravljati o važnim pitanjima za Srpsku. Srpski član Predsjedništva ima pravo na ovaj mehanizam svaki put kada bude preglasan u Predsjedništvu jer sve odluke moraju biti plod konsenzusa. U ova tri slučaja, koja su na dnevnom redu, postoji klasičan prenos nadležnosti. Sve odluke koje su važne za Srpsku donosiće se, kako je SNSD i govorio u kampanji 2018. godine, u njenim institucijama. SNSD je spreman za dijalog, da se konsenzusom sve donose odluke na nivou BiH, ali svaki put kada  bude ugrožena Srpska i njena prava, posezaće se za ovim i u republičkoj skupštini odlučivati.

GLAS: U ranijim saziva Predsjedništva BiH nije se često posezalo za ovim mehanizmom. Nije bilo volje ili potrebe?

ŠULIĆ: Nebojša Radmanović je,koliko sam upućen, u nekoliko navrata posezao za vitalnim entitetskim interesom, dok Mladen Ivanić nije. Ovo je sada dobar znak i možda se i ranije moglo više puta stvarima prići na ovaj način. Ovako bi trebalo da djeluju svi budući predstavnici Srpske u Predsjedništvu BiH, kada su ugrožena njena prava. Da bi parlament Srpske potvrdio stav srpskog člana Predsjedništva, potrebna je podrška dvije trećine poslanika, ali u većini slučajeva to podržava vlast i opozicija i dobijamo puni konsenzus predstavnika svih političkih partija u RS.

GLAS: Kakvu sjednicu očekujete?

ŠULIĆ: Nadam se da konstruktivnoj raspravi, da će biti ispoštovan dogovor i da će i više od dvije trećine poslanika podržati stav srpskog člana Predsjedništva. Siguran sam da ćemo imati jedinstven stav svih i složni izaći i iz ove situacije. To je najvažnije za Srpsku i njene građane.

GLAS: Da li je ovo posljednja sjednica prije redovne ljetne pauze?

ŠULIĆ: Redovnih sjednica neće biti, ali ako se ukaže ponovo potreba, kao što je slučaj sada, biće posebnih zasjedanja.

GLAS: Za potpredsjednika NSRS ste imenovani u martu. Kako vidite rad ovog saziva koji je nedavno dobio i novi Poslovnik o radu?

ŠULIĆ: Ovaj saziv je definitivno jedan od najdinamičnijih. Od kada sam potpredsjednik nastojao sam da obezbijedim da se poštuje Poslovnik, ali i da zaštitim svakog poslanika, bez obzira iz koje je stranke. Nadam se da sam uspio, a Poslovnikom nijednom poslaniku nisu uskraćena prava.

Zdravlje

GLAS: I ova sjednica se odvija u složenim epidemiološkim uslovima zbog virusa korona. Da li su ispoštovane mjere i preporuke?

ŠULIĆ: Virus je u zajednici i prvenstveno mi, kao narodni poslanici moramo na svom primjeru da pokažemo koliko je važno poštovanje mjera i preporuka struke. Vjerujem da će svi narodni poslanici nositi maske, ali i pridržavati se svega što je na snazi u cilju sprečavanja širenja “kovida 19”. Moramo i dalje svi, i mi i građani, biti odgovorni.