Naslovna Info Gradiška Dejan Kovačević na Hitlerovom brodu i antičkim galijama (VIDEO)

Dejan Kovačević na Hitlerovom brodu i antičkim galijama (VIDEO)

GRADIŠKA – Šta je general na kopnu, a admiral na moru – to je Dejan Kovačević u riječnim i morskim dubinama. Dostigao je najviši rang na hijerarhiji ronilaca i u knjižici mu je upisano zvanje „Viši instruktor ronjenja sa četiri zvijezdice“.

Inženjer Dejan je u svijetu ronjenja postigao sve što se postići moglo. Ronio je od Rovinja do Ulcinja, preronio Savu, istraživao dubine Dunava, ronio je u jezerima, a velikim izazovom smatra ronjenje kod australijskog Velikog koraljnog grebena. Ipak, kada je trebao da odluči koji mu je ronilački poduhvat najzanimljiviji u 66 godina ronjenja, Dejan nije mislio ni sekunde.

– Najsrećniji dan mi je bio kada sam u Australiji polagao ronjenje sa nitroksom. Instruktorica mi je bila jedna Novozelađanka. Kad je vidjela moju ronilačku knjižicu, pitala se šta je za mene izazov. Otišli smo na jedno vulkansko grotlo koje u dnu ima vodu, jezero. Zaronili smo sa smjesama za ronjenje na dubinu od 82 metra. To je mrtvo grotlo, voda se osjeti na sumpor, nema u njoj živih bića, ali imaju prelijepe glatke stijenke crne boje. Uživali smo u pogledima vulkanske arhitekture na velikoj dubini – kazao je Kovačević.

Opširnije u video prilogu:

Autori: B. Grgić/M. Vujić