Naslovna Info Gradiška Dara Zurnić proizvodi rasadu povrća za pet sela: Eh da se ovoga...

Dara Zurnić proizvodi rasadu povrća za pet sela: Eh da se ovoga posla prihvati dvoje mladih…

GRADIŠKA – Dara i Stojanka Zurnić, majka i kćerka, već dvije decenije se bave proizvodnjom kvalitetne rasade povrća. Tim poslom su se bavile i u rodnom Sanskom Mostu. Proizvodnju su razvile u Brestovčini, selu nadomak Gradiške. Od prodaje rasade su se nakon ratnog progona iz Sanskog Mosta i skućile.

U dva plastenika proizvele su rasadu za nekoliko sela. Rasad paprike, paradajza, lubenice, dinje, krastavca, raznog cvijeća na sve strane.

„Ovoga proljeća proizvele smo oko 14 hiljada komada povrća u čašama, te 200 tabli po stotinu komada biljaka, paprike i drugog povrća. Lijep je to i unosan posao, ali i zahtjevan. Od polovine februara do polovine aprila smo morali ložiti vatru u plastenicima kako bismo omogućili idealnu temperaturu za biljke“, kaže sedamdesetogodišnja Dara.

Najkvalitetnije sjeme sorti i hibrida povrća Dara i Stojanka nabavljaju u apotekama, konsultujući vrhunske agronome. Dobar glas im je značajno pomogao.

„Stojanka radi u jednom preduzeću, pa sam preko dana ovdje sama. Rasadu smo prodavale na pijaci, i sad to radimo vikendom, ali dobar glas nam je pomogao, kupci nam sada dolaze kući. Čim su mušterije zadovoljne i mi smo. Znamo da radimo dobar posao, a dobro i zaradimo. Eh, kad bi se ovoga posla prihvatilo dvoje mladih, kućili bi bolje nego da rade negdje vani“, kaže Dara Zornić.

Za desetak dana kada rasprodaju svu rasadu Dara i Stojanka će u plastenike zasaditi papriku i paradajz i kvalitenim povrćem snabdijevati nekoliko obližnjih prodavnica i restorana.

Do nove sezone proizvodnje rasada primorane su da nabave i drvo za zagrijavanje plastenika, humus, da poprave najlon na plastenicima i obave preostale pripremne radove. Na ovu sezenu se ne mogu požaliti, priželjkuju da i naredna bude ovakva.

Autor: Boško Grgić / MojaSrpska.info