Naslovna Kultura Dane Malešević o novom zakonu u pozorišnoj djelatnosti RS: U fokusu decentralizacija...

Dane Malešević o novom zakonu u pozorišnoj djelatnosti RS: U fokusu decentralizacija pozorišne umjetnosti

Banjaluka – Cilj novog zakona o pozorišnoj djelatnosti je poboljšanje i unapređenje postojećeg normativnog okvira za osavremenjivanje rada pozorišta i napredak u stručnom smislu, kao i zaštita pozorišta i pozorišne djelatnosti u institucionalnom smislu.

Rekao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i naglasio da je to jedini zajednički i osnovni zaključak sa svih održanih javnih rasprava o Nacrtu zakona o pozorišnoj djelatnosti. Kako je ovo tema o kojoj se mnogo govori u posljednje vrijeme, Malešević je rekao da je posebno pozdravljeno nastojanje da se novim zakonom omogući decentralizacija pozorišne djelatnosti. Ministar je zamolio sve pozorišne radnike, pogotovo one koji su i sami učestvovali u kreiranju teksta novog zakona o pozorišnoj djelatnosti, da ostanu dosljedni onome što je u interesu unapređenja djelatnosti kojom se bave.

– U donošenju ovog zakona to nam je bio zajednički cilj, i sami su učestvovali u planiranju najboljih zakonskih rješenja u interesu svih. Nema potrebe da se zarad drugih i drugačijih interesa ovim važnim zakonom manipuliše prije nego što njegov prijedlog dospije na razmatranje u Narodnu skupštinu –   naglasio je Malešević.

Glas Srpske