Naslovna Info Danas lokalni izbori u BiH

Danas lokalni izbori u BiH

SARAJEVO, BANjALUKA – Lokalni izbori u BiH održavaju se danas, a građani na više od 5.000 birališta biraju nove gradonačelnike i načelnike te odbornike u lokalnim parlamentima.null

Biračka mjesta otvorena su od sedam do 19 časova, a specifičnost ovih izbora jeste što se prvi put održavaju u novembru, a ne tradicionalno u oktobru, te što će biti održani u uslovima pandemije virusa korona koja je izmijenila određena pravila.

Na ovim izborima učestvuju 543 politička subjekta, a ovjereno je ukupno 30.809 kandidata od čega 425 za načelnike i gradonačelnike, 30.188 za odbornike u lokalnim skupštinama i Skupštinu Brčko distrikta BiH te 196 kandidata predstavnika nacionalnih manjina.

U Centralni birački spisak upisano je 3.283.380 birača, a formirano je i 5.759 biračkih mjesta uključujući i 388 redovnih mobilnih timova.

Izbore prati oko 4.000 posmatrača, a predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Željko Bakalar upozorio je u petak da izborna tišina traje do zatvaranja biračkih mjesta, te je kazna za kršenje te odredbe od 1.000 do 10.000 KM za stranku, od 1.000 do 5.000 KM za kandidata.

Bakalar je podsjetio da danas mogu glasati i osobe koje su pozitivne na virus kao i lica koja se nalaze u izolaciji, uz dokaz o izrečenoj izolaciji, a glasaće glasati putem kovid tima, kojih je do petka formirano 129.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije pozvao je sve koji će učestvovati na izborima da se pridržavaju propisanih mjera.

Član CIK-a Irena Hadžiabdić je istakla da su najveći problem hodnici na biračkim mjestima gdje se očekuje veća frekvencija ljudi, a i da je odluka da u tim prostorima ne bude više od 30 osoba.

Njen kolega iz komisije Suad Arnautović je istakao da su lična karta, pasoš ili vozačka dozvola jedini validni dokumenti za identifikaciju radi glasanja, a nikakva obavještenja ili slični dokumenti, o čemu se spekuliše.