Naslovna Info Društvo Danas je Todorova subota: Ne valja da žene na današnji dan peru...

Danas je Todorova subota: Ne valja da žene na današnji dan peru kosu

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju kao Teodorovu (Todorova) subotu, jer je posvećena Svetom velikomučeniku Teodoru Tironu.

Srbi vjeruju da se u noći Todorove subote kreću povorke konja – demona, pokojnika, predaka, koji su tada veoma zli. Žene na današnji dan ne peru kosu, u kući se ne pali vatra.

Todorova subota, ponegdje Todorica ili Hroma subota pada prve subote Vaskršnjeg posta. Posvećena je događaju u kome je učestvovao Sveti Todor Tironski.

Priča o Svetom Todoru kaže da kada je car Julijan Otpadnik naredio da se sva hrana na trgu poprska žrtvenom krvlju ne bi li tako ponizio hrišćane, Sveti Todor se obratio molbom gradskom episkopu Evdoksiju da ljudima naredi da jedu kuvanu pšenicu.

Prema običajima, hrišćani na taj dan kuvaju žito koje osvećuju u crkvi i tako proslavljaju Svetog Todora, koji je kasnije postao svetac i velikomučenik. Vjeruje se da je Sveti Todor Tiron i zaštitnik stoke, a posebno konja, tako da se njegov dan proslavlja i kao Konjski dan.

Srbi vjeruju da se u noći Todorove subote kreću povorke konja – demona, pokojnika, predaka, koji su tada veoma zli. Žene na Todorovu subotu ne smiju da peru kosu, u kući se ne smije paliti vatra.

U pojedinim dijelovima Srbije veruje se da molitvama Tironu možete da se izliječite od padavice. Vjeruje se da se sa ovim praznikom proslavlja dolazak ljepšeg godišnjeg doba, pa se u narodu kaže da je Sveti Todor otišao sa konjima da dovede ljeto.