Naslovna Info Gradiška Đaci i dalje bez pitke vode u Lamincima kod Gradiške

Đaci i dalje bez pitke vode u Lamincima kod Gradiške

GRADIŠKA – Više od 100 učenika u OŠ „Sveti Sava“ u Lamincima i dalje koristi higijenski neipravnu vodu sa bunara, bez obzira što je pre dva meseca u školsko dvorište dovedena pitka voda.

Na ovaj problem su našoj redakciji ukazali meštani i roditelji učenika laminačke škole tvrdeći da je to nedopustivo. Oni zahtevaju da se njihova škola bez odlaganja priključi na sitem gradskog vodovoda.
-Decenijama se potencira problem neispravne vode sa školskih bunara u koje dopiru hemikalije sa njiva, posebno u vreme letnjih tretmana u poljoprivredi i povrtarstvu. Sve nas su letos obradovale mašine KP „Vodovod“ koje su proširile gradsku mrežu i dovele cevi do školskog praga ali je radost bila kratkog veka – kazalo nam je nekoliko sagovornika iz ovog lijevčanskog sela.
Za njih je, kažu, neshvatljivo da uprava Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Dubrava u čijem sastavu je laminačko područno odelenje, ni posle dva meseca nije priključila objekat na gradski vodovodni sistem.
Radomir Šmitran, v.d. direktora Komunalnog preduzeća “Vodovod” iz Gradiške naglašava da su oni uradili svoj deo posla te da ne postoji nikakva prepreka za priključenje.
-Mi smo pitku vodu obezbedili do škole o trošku KP “Vodovod” jer smo time nastojali pomoći rešavanju problema zbog zatrovanih bunara. Učenici su dugo donosili vodu u flašama, što je nedopustivo. Škola sada treba da obezbedi priključenje i da plaća potrošnju – izjavio je Šmitran našoj redakciji. U Opštini Gradiška navode da njima uopšte nije poznat problem na kojeg ukazuju roditelji laminačkih učenika. Obećali su hitnu reakciju.
-Iskreno, nisam znao da voda u OŠ u Lamincima još nije priključena. Verovao sam da je to davno urađeno. Hitno ću se angažovati, proveriti zašto se to odlaže i pokušati da bez odlaganj posao bude do kraja završen. Nema razloga da škola bude bez vode – smatra Vujadin Miljić, načelnik opštinskog Odelenja za društven delatnosti u Gradiški. Rajna Soldat, direktorica OŠ “Sveti Sava” rekla nam je da ne postoji opravdanje za “uzbunu” u selu. Školski objekat će uskoro, kaže ona, a najkasnije do početka nastave u drugom polugodištu biti priključen na sistem KP “Vodovod”.
-Ne može sve tako brzo da se uradi. Prvo moramo dezinfikovati školske instalacije, proveriti njihovu ispravnost, obezbediti tehničke uslove da bismo mogli pustiti vodu u školu. Radimo na tome – pojasnila je Rajna Soldat.
Dotrajali toaleti
U OŠ u Lamincima neophodna je takođe rekonstrukcija mokrih čvorova koji su veoma lošem stanju. Direktorica Soldat kaže da traže donatore kako bi taj problem uskoro rešili.

Milan Pilipović EuroBlic