Naslovna Specijal Ljepota i zdravlje Da li ste znali da sve ovo škodi vašoj koži?

Da li ste znali da sve ovo škodi vašoj koži?

Neke loše navike, kojih često nismo ni svesni, jako loše utiču na našu kožu, i čine je starijom pre vremena.

HLOR

Ukoliko svaki dan idete na bazen, zbog prisustva hlora u vodi, morate posvetiti posebnu pažnju negovanju kože. Čak i posle tuširanja, hlor može ostati na koži i stupiti u reakciju sa sredstvima za čišćenje lica i losionima. Da biste potpuno uklonili hlor sa kože, koristite sapune koji prave bogatu sapunicu.

ŠMINKA

Ako ne skinete šminku pre spavanja, može doći do bakerijskih infekcija i začepljenih pora. Štaviše, zbog ostatka šminke koji ostaje na jastuku, može vam biti muka. Držite maramice za skidanje šminke pored kreveta.

61481_shutterstock-73513816_300x0

KAFA

Kofein je glavni krivac za suvu kožu i stvaranje bora. Pijte dosta vode, u koju, radi ukusa, možete staviti kolut limuna ili pomorandže.

 

CEĐENJE BUBULJICA7194_shutterstock_29573896-reiki_300x0
Ako sami cedite bubuljice samo ćete pogoršati stvari, unećete prljavštinu i bakterije dublje u pore.

PRESKAKANJE OBROKA

Preskakanje obroka može ubrzati starenje i sušenje kože. Potrudite se da svakodnevno uzimate vitamin C (pomorandže), vitamin B3 (kikiriki), vitamin E (avokado) i vitamin A (sladak krompir).

TUŠIRANJE VRELOM VODOM

Dugo tuširanje vrelom vodom uklanja površinski zaštitni sloj epiderma, zbog čega koža postaje suva. Kad vam se koža zacrveni i počne da svrbi, znak je da treba da prekinete sa tuširanjem.

KOZMETIKA12211_stock-photo-businesswoman-shutterstock_26410202_300x0

Nije preporučljivo stalno isprobavati nove kozmetičke proizvode na maloj površini kože lica. Kad isprobavate neki novi proizvod, nanestite ga na neko mesto na ruci, ukoliko dođe do neočekivane alergijske reakcije.

PRIČANJE TELEFONOM

Sati i sati provedeni na mobilnom mogu dovesti do osipa duž linije vilice i na obrazu. Uvek nosite sa sobom antibakterijske vlažne maramice, kako biste mogli da izbrišete i lice i telefon.

PROIZVODI ZA KOSU

Ukoliko lak za kosu, šampon, regenerator ili bilo šta slično, namenjeno nezi kose, dođe u kontakt sa licem, kod osetljivijih osoba može doći do než49226_shutterstock-164690144_300x0eljene reakcije.

PRLJAVE NAOČARI

Bakterije koje se goimilaju na naočarima ulaze u pore oko nosa i prouzrokuju nastanak akni i iritacije kože.

 

JO-JO EFEKAT

Jo-jo efekat od stalnog držanja raznih dijeta, utiče negativno i na kožu, koja vremenom gubi elastičnost.

53572_profimedia0168688264_300x0PREVIŠE SOLI

Previše soli u ishrani izvlači vlažnost iz kože.

ŠKILJENJE

Ako ste počeli da škiljite jer vam dioptrija više ne odgovara, odmah idite po nove naočari ili sočiva.

DEPILACIJA59717_shutterstock-81995782_300x0

Ako svaki čas depilirate novoizrasle dlake, time oštećujete kožu. Napravite pauzu od najmanje tri nedelje posle depilacije, posebno na osetljivim delovima.

NE ZABORAVITE USNE

Obratite pažnju i na negu usana, jer ukoliko su suve i izgrickane, brže će ostariti. Koristite ruževe koji u sebi sadrže vazelin, dimetikon i glicerin.

60554_shutterstock-123691804_300x0

 

PRLJAVA JASTUČNICA

Noću vaša koža ima priliku da se odmori i oslobodi se mrtvih ćelija, koje se vremenom nakupljaju na jastučnici, koju je potrebno menjati najmanje jednom u dve nedelje.

 PLASTIČNE NAVLAKE

Kad donesete odeću sa hemijskog čišćenja, odmah skinite plastičnu navlaku. Što duže takve navlake stoje u ormaru, to dolazi do većeg širenja hem10756_shutterstock_58671160_300x0ikalija koje štetno utiču na kožu.

NE ZABORAVITE LEVU RUKU

Ako ste vozač, i ako još volite da nalsonite levu ruku na prozor, ne zaboravite da dodatno namažete levu ruku zaštitnim faktorom.

ČESTO ČUPANJE OBRVA

Kao prvo, dezinfikujte pincetu antibakterijskim sapunom. Na obrve stavite peškir koji ste pokvasili vrelom vodom, i držite nekoliko sekundi, kako bi se pore otvorile. Posle čupanja, nanesite losios sa alojom, kako biste izbegli urastanje dlaka.

Šta je još štetno za kožu?
– česti piling
– pravljenje grimasa na licu
– stres
– slatkiši
– nedovoljno vežbanja
– alkohol
– česti odlasci u saunu
– rashladni uređaji
– pasivno pušenje
– teška šminka

blic.rs