Naslovna Specijal Da li muškarcima smeta kada je žena finansijski superiornija?

Da li muškarcima smeta kada je žena finansijski superiornija?

Novac u vezi igra važnu ulogu, ali nova istraživanja pokazala su da je finansijska situacija u vezama kompleksnija nego što se to mislilo.

“Generacijama unazad, u mnogim kulturama, od muškarca se očekivalo da bude glava porodice, onaj koji će donositi novac u dom. Muškost je usko povezana sa ispunjavanjem tog očekivanja. Sad kad su suočeni sa promjenom u kojoj žene zarađuju više, muškarci mogu da osjete veći stres”, rekla je Džoana Sirda, ispitivač ovog fenomena.

Što je veća ekonomska nezavisnost, veći je stres

Studija sprovedena na Univerzitetu Bat tvrdi da se kod muškaraca stres povećava kada žena pridonosi kućnom budžetu više od 40 posto.

Analiziran je život više od 6 hiljada heteroseksualnih parova, koji su duže od 15 godina u braku ili žive zajedno i podaci su doneseni na osnovu istraživanja prikupljenih informacija.

Kada se u vezi nalazi finansijska neravnoteža, to može uticati na odluke koje ljudi donose na dnevnom nivou.

Odnos prihoda je važan

Istraživanje Univerziteta Bat je otkrilo i da je za muškarce stresno kada su jedini koji finansijski privređuju.

Muškarci su srećniji kada oba partnera finansijski pridonose kućnom budžetu, ali kada su oni ti koji izdržavaju porodicu. Savršena proporcija doprinosa je 60 odsto prema, otprilike, 40 odsto koje treba žena da donese, prenosi B92.

Pratite nas i na društvenim mrežama FacebookInstagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.