Naslovna Info Gradiška Cvijanović: Velike mogućosti domaćeg voćarstva

Cvijanović: Velike mogućosti domaćeg voćarstva

GRADIŠKA – Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je tradicionalna manifestacija Dani voća “Potkozarje 2014”, koja je danas otvorena u Gornjim Podgradcima, veoma uspješna i korisna i za proizvođače, ali i za ekonomiju Srpske, te da su mogućnosti domaćeg voćarstva velike, što potvrđuju i rezultati na ovogodišnjoj izložbi.
Cvijanovićeva je istakla da domaći voćari imaju veliku šansu i na inostranom, prije svega ruskom tržištu, te da je potrebno izvesti što više robe.

-Potkozarski voćari pokazali su da se mogu nositi rame uz rame sa evropskim voćarima i da su njihovi proizvodi vrhunski – rekla je Cvijanovićeva i naglasila da Vlada Srpske na razne načine pomaže ovoj grani poljoprivrede.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Stevo Mirjanić pohvalio je potkozarske voćare i organizatore manifestacije, koja se deveti put održava u Gornjim Podgradcima.

-Vlada Srpske, na preporuku ministarstva, usvojila je premije voćarima od 15 odsto. Takođe, sve otkupljene količine voća biće plaćene i premirane. To su samo kratkoročne mjere, a predvidjeli smo i čitav set dugoročnih mjera podsticaja”, naveo je Mirjanić.

On je dodao da dugoročne mjere predviđaju podsticaje za navodnjavanje, protivgradne mreže, specijalizovanu mehanizaciju, uvođenje novih sorti i kvalitetnih podloga za kalemljenje.

-Uvjeren sam da će za više od pet hiljada voćara u Republici Srpskoj dugoročne i kratkoročne mjere podrške biti jak stimulans za proizvodnju. Vodićemo računa da se nijedan novi voćnjak ubuduće ne podiže bez potrebnog elaborata i samo takvu proizvodnju ćemo podržati – rekao je Mirjanić.

Uprkos veoma jakoj kiši u Gornjim Podgradcima voće, uglavnom jabuku, te krušku i šljivu izložilo je više od 120 proizvođača iz cijelog Potkozarja. Osim voća na štandovima u Gornjim Podgradcima izložena su i tradicionalna jela i pića iz Potkozarja, a ovu manifestaciju danas je posjetilo oko hiljadu ljudi.