Naslovna Info Čudesni život Dragomira Bojanića Gidre: Nije bio kao Žika, ali mu je...

Čudesni život Dragomira Bojanića Gidre: Nije bio kao Žika, ali mu je život bio prava Dinastija

Gidra je jedan od najvećih glumaca sa ovih prostora, međutim ujedno i dio najveće eks jugoslovenske zablude.

Gidra je u “Žikinoj dinastiji”, koja mu je bez sumnje najpoznatije ostvarenje, stalno glumio ženskaroša. Kroz sve te peripetije i zavrzlame koje su mu se dešavale, uvijek su uz njega bile Dara, Helga, Lilika ili već neka druga dama.

Zbog toga Gidru veliki broj ljudi, pogotovo mlađe populacije, koji su bili vrlo mali ili su se rodili tek pošto je on umro, doživljava kao velikog švalera, koji je stalno saletao ženski rod. Medutim, istina je drugačija…
Gidra je bio totalno zaljubljen u svoju ženu i stariju koleginicu Ljiljanu Kontić. Oni su se upoznali i smuvali dok je on još bio na studijama glume, a vjenčali su se 1966. godine.

Gidra je od milošte svoju voljenu zvao Ljalja, sa njom je 1970. dobio i ćerku Anu. Cijela zemlja je pričala kako je Gidra suprugu i ćerku ispred porodilišta dočekao sa troja kola, u koja je natrpao pola tadašnjih muzičara iz Skadarlije. To je bila prava ludnica i događaj broj jedan tih dana u gradu.

Ali nisu im uvijek cvjetale ruže. Oni su se toliko svađali,da je po njima mogla da se napravi sjajna ljubavna komedija! A kažemo ljubavna komedija, zato što su se poslije svakog sukoba mirili i vraćali jedno drugom.

Njihove svađe su bile veoma burne, ali pošto su često bile javne, ujedno su bile i sjajna tema za šale Mire Stupice i ostalih Gidrinih kolega u bifeu pozorišta i Klubu književnika. Zapleti su bili ravni ljubićima sa Hjuom Grantom, Džulijom Roberts, Rajanon Rejnoldsom i ostalim članovima romantične garde.

– Nisam verovao da mogu biti tako upecan. Kada sam bio mladić, nisam mogao ni da pretpostavim da ću jednog dana biti toliko vezan za porodicu. Nosi nas zajednički vetar, a Ljalja trepti nada mnom. Za porodicu je izuzetno važan fluid koji nas spaja – pričao je svojevremeno Gidra, koga su žena i ćerka često pratile na snimanjima da ne bi bio usamljen.

Inače, Ljalja je kao tradicionalna Crnogorka odlučila da se malo povuče iz javnog života i više posveti njihovoj porodici.

– Na Akademiji sam bila vrlo ambiciozna, ali onog trenutka kad sam se udala za Gidru, bila sam svijesna da će u interesu porodice gluma morati da trpi. Valjda je to nama, ženama, u krvi. Gidrin humor je vedar, životan, ali on ima i dramskih uloga u kući. To je čovjek koji može mnogo toga da istrpi, ali onog časa kada prsne može svašta da se desi. Međutim, za naš brak najvažnije je da jedno u drugom poštujemo ličnost i njenu nezavisnost – pričala je Ljalja.

A o njihovoj različitosti, ali i skladnosti svjedočili su i mnogi drugi glumci.

– Kao što su bili različiti po temperamentu i glumačkim ostvarenjima, Ljalja i Gidra bili su potpuno drugačiji kada su bila u pitanju politička zbivanja u zemlji. Naime, glumac je pomno pratio sva dešavanja čitajući dnevnu štampu i slušajući vijesti i vrlo glasno se nervirao, dok je njegova supruga bila umnogome smirenija – prisjeća se bosanski glumac Emir Hadžihafizbegović.

Agencije