Naslovna Info Gradiška COVID bolnica u Gradiški: Borba protiv virusa kreće od čistačice

COVID bolnica u Gradiški: Borba protiv virusa kreće od čistačice

GRADIŠKA – U BiH, prema posljednjim informacijama, 16 novozaraženih od korona virusa. Od toga je 14 u RS-u, pet je medicinskih radnika.

U bolnici u Gradišci nemaju infektologa, ali imaju zaraženih od korone. Zbog svega su se u ovoj bolnici morali reorganizovati. Ponosni su, kažu što su zaštitili pacijente i radnike, a koliko je teško po 24 sata raditi pod zaštitnom opremom uvjerila se i naša ekipa, koja je ušla u COVID odjel.

Dio plućnog odjeljenja preuređen je u COVID bolnicu. Ulaz liftom je takozvani prljavi – ulaz za pacijente. Mi ćemo stepenicama.

Kaljače, skafander, dvoje rukavice, dvije maske, viziri. Opremili su nas raspoloženi uposlenici. Uprkos koroni, dobrog, ali i timskog duha ne manjka.

“Vrlo je važno, vidjeli ste koliko je kompleksan proces oblačenja zaštitne opreme, ali koliko je važna zaštitna oprema važni su i drugi principi ponašanja, prljavi, čisti ulazi, putevi kretanja pacijenata i osoblja… Sve to zajedno uklopljeno, sve to nas zajedno štiti. Vrlo je važno osoblje, želim istaći , mi smo zaista kao jedna porodica. Periodično se testiramo, svi smo imali negativne rezultate”, kazala je Branka Milošević, šef COVID jedinice bolnice Gradiška.

Na odjelu COVID-a u obliku ćiriličnog slova P, pet je pacijenata trenutno smješteno. Dva respiratora na raspolaganju su, no za njih nema potrebe.
Božana je alfa i omega higijene na odjelu, borba protiv virusa kreće – od čistačice.

Video