Naslovna Info Gradiška CKUD ‘’Lepa Radić’’ organizovao je danas tradicionalnu tucijadu

CKUD ‘’Lepa Radić’’ organizovao je danas tradicionalnu tucijadu

Centralno kulturno-umjetničko društvo ‘’Lepa Radić’’ u saradnji sa mjesnom zajednicom Kočićevo organizovalo je u ovom mjestu povodom Vaskrsa zajedničko kuvanje i bojenje jaja.

Obojeno je i ukrašeno oko 1300 jaja, a najlješje jaja obojila je Nataša Ćulibrk, drugo  mjesto za ukrašeno i obojeno jaje  osvojio je Milan Lučić , a treći  je bio Mihajlo Stijaković, rekao je predsjednik CKUD-a, Davor Simišić .CKUD ‘’Lepa Radić’’ organizovao je danas tradicionalnu tucijadu – izbor najtvrđeg jajeta.  Pobjedu je odnijela Dijana Jukuć, koja je i najmlađi član društva , a to jaje ostaje do narednog Vaskrsa kao “čuvarkuća “, rekao je  Simišić. Simišić je dodao da zbog lošeg vremena i kiše nisu mogli da održe i tradicionalne dječije igre: nošenje jajeta u kašici, povlačenje konopca, trčanje u vreći i druge.

Članice Aktiva žena iz Kočićeva priprema su juče i danas  tradicionalna jela uz obaveznu izložbu ručnih radova. Vaskršnja smotra folklora održana je večeras u Spomen domu u Kočićevu,  a u programu su učestvovali KUD ’’ Lim “ Berane, Crna Gora,  Radnički KUD “ Pelagić “ Banja Luka   i grupa domaćina iz Novog Sela, Nove Topole i Kočićeva. Simišić je rakao  da će sutra, 2. maja u Kočićevu biti osveštani temelji novog hrama koji će osveštati vladika banjalučki Jefrem, kojeg će dočekati djeca članovi CKUD-a “ Lepa Radić “ i  stanovnici Kočićeva.

Radio Gradiška