Naslovna Info Gradiška Cigle i stakla sipaju sa ruina

Cigle i stakla sipaju sa ruina

Gradiška – Uništena fasada, polupani crijep i prozori sa razbijenim staklima na starim kućama koje su nekada bile ponos Gradiške, danas predstavljaju ruglo i opasnost za prolaznike.

Iako svaki malo jači vjetar može da sruši cigle, većina ovih ruševina nije ograđena, niti su postavljena upozorenja za pješake i bicikliste koji pored nje svakodnevno prolaze.

Vlasnici većine ruševnih građevina, koje zauzimaju stotine kvadrata, uglavnom žive u inostranstvu, ili je riječ o neriješenim imovinsko-pravnim odnosima. U Odjeljenju za urbanizam, građenje, komunalne i stambene poslove kažu da je upravo to kamen spoticanja zbog čega opština ne može ništa da preduzme u vezi sa ovim pitanjem.

– Opštinska inspekcija vlasnicima tih ruševina može da naloži da poprave ili da sruše objekat u zavisnosti od toga koliko je narušena konstrukcija i u kojoj mjeri predstavlja opasnost za prolaznike i okoline građevine – istakao je načelnik Odjeljenja Slobodan Vidović.

Naglasio je da su tokom prošle godine, po rješenju urbanističko-građevinske inspekcije, na području opštine uklonjena dva objekta.

– Srušena je ruševina u ulici Braće Čubrilović, dok je zbog rekonstrukcije saobraćajnice uklonjen objekat na raskrsnici ulica Miloša Crnjanskog i Vojvode Mišića – rekao je Vidović.

Prema riječima Vidovića, nema preciznih podataka koliko ovakvih objekata ima na području Gradiške, ali se, procjenjuje da ih je u užem dijelu grada devet.

– Tri objekta se nalaze u ulici Kozarskih brigada, po dva su u Partizanskoj, i u ulici Mitropolita Georgija Nikolajeviča, a po jedna ruševina je u ulicama Miloša Obilića, Majke Jugovića i Lepe Radić – rekao je Vidović.

On je naglasio da je najveći problem to što se vlasnici ovih objekata ne nalaze na području opštine.

Za vlasnike koji ne održavaju svoju imovinu i ako ne sruše ili ne saniraju objekat u roku koji im naloži inspektor kazne za pravna lica iznose od 1.000 do 5.000 KM, dok odgovorna i fizička lica moraju da plate od 100 do 500 KM.

Stanovnici ističu da je ruševne objekte potrebno ukloniti što prije.

– Nije mi jasno zašto se ništa ne radi sa ruševinom u ulici Majke Jugovića. Pješaci moraju da idu saobraćajnicom kako se na njih ne bi nešto sručilo sa stare građevine – rekao je Marko Ilišić.

Istorijski objekti

Objekti koji predstavljaju kulturno-istorijsku baštinu kao što je zgrada opštine koja je sagrađena 1880. godine ili Gimnazija 1893. godine prepušteni su zubu vremena.

– Što se tiče objekata koji svjedoče o istorijskim, kultururološkim, arhitektonskim i vizuelnim vrijednostima novac za njihovu adaptaciju nije predviđen – rekao je Vidović.

Milan Vujić