Naslovna Info Gradiška Česi finansiraju izgradnju vodovoda za 920 domaćinstava u Gašnici i Orahovi

Česi finansiraju izgradnju vodovoda za 920 domaćinstava u Gašnici i Orahovi

GRADIŠKA – Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, direktor „Elkot“ Brno iz Republike Češke Libor Tupa i direktor preduzeća „Građ – promet“ iz Doboja Miloš Savić potpisali su ugovor o izgradnji vodovoda prema Gašnici i Orahovi.

Dobojsko preduzeće ‘Građ-promet’ već je  počelo  sa pripremama za  izvoženje ovog zahtjevnog posla. Radovi će trajati osam mjeseci, a pitka voda će biti obezbijeđena za 920 domaćinstava, 750 u Orahovi i 170 u Gašnici. Ovo je potvrđeno prilikom potpisivanja ugovora u Gradskoj upravi u Gradišci.

-Razvojna agencija Ambasade Češke u BiH obezbijedila je za ovaj projekat 1,53 miliona konvertibilnih maraka. Radovi počinju odmah. Orahova je suočena sa problemom vodosnabdijevanja, pošto je tehničku vodu do sada dobijala iz Draksenića iz fabrike ‘HPK’.Ovo je veliki dan za naš grad, a posebno za Orahovu i Gašnicu rekao je Adžić.

Najavljene su i akcije promocije značaja pitke vode.U ovaj projekat će biti uključeno 80 učenika osnovnih škola i 40 volontera,koji će raditi promotivni materijal i slikovnice za djecu o značaju pitke vode.

Planirane su i radne posjete stručnjaka iz gradiškog ‘Vodovoda’ češkim komunalnim preduzećima,kako bi se upoznali sa dobrim praksima vezano za vodosnabdijevanje po normativima Evropske unije.