Naslovna Info Carinske ispostave Gradiška i Šamac rade i danas

Carinske ispostave Gradiška i Šamac rade i danas

​GRADIŠKA – Zbog veikog broja pristiglih kamiona, kao i dugih kolona kamiona koji čekaju na ulaz u Bosnu i Hercegovinu, Uprava za indirektno oporezivanje je u dogovoru sa Koordinacionim tijelom BiH za zaštitu i spašavanje i Ministarstvom bezbjednosti BiH, odlučila da carinske ispostave Gradiška i Šamac rade i danas.

U najkraćem roku je organizovan rad carinskih službenika i neophodnih inspekcijskih službi (veterinarska, fito-sanitarna, tržna), te se postupci carinjenja završavaju u najkraćem mogućem roku u skladu sa svim važećim zakonskim propisima.

“Upućujemo apel svim uvoznicima, koji do sada nisu uvozili i carinili robu u carinskim ispostavama Gradiška i Šamac, da već prije dolaska kamiona u terminal pronađu špeditera i s njim sklope ugovor o zastupanju pred carinskim organima”, navode iz UiO.

Napominju da ukoliko uvoznici prije dolaska kamiona u carinski terminal ovlaste šeditera koji će u njihovo ime pokrenuti carinski postupak, carinjenje robe će se puno prije završiti i vozači sa kamionima neće morati da provode dugo vremena u carinskim ispostavama.

“Podsjećamo, kamioni koji samo vrše tranzit kroz Hrvatsku prema Bosni i Hercegovin kao krajnjoj destinaciji, moraju ići na granične prijelaze Gradiška, Šamac i Bijača, u skladu sa odlukom susjedne Republike Hrvatske”, stoji u saopštenju UiO BiH.