Naslovna Info Gradiška Budući vozači nosili “pijane naočale” u Gradišci

Budući vozači nosili “pijane naočale” u Gradišci

GRADIŠKA – Savjet za bezbjednost saobraćaja opštine Gradiška, organizovao je danas u Gradišci vožnju na poligonu uz korištenje „pijanih naočala“, za kandidate koji se obučavaju za vozača motornog vozila.

Član Savjeta za bezbjednost saobraćaja opštine Gradiška, Željko Bilbije, rekao je da je ovo prva preventivna akcija u Republici Srpskoj, u kojoj su na improvizovanom poligonu sa čunjevima budući vozači, uz prisustvo instruktora, imali priliku da upravljaju vozilom koristeći tzv. „pijane naočale“ koje simuliraju vožnju pod različitim količinama alkohola u krvi.

“Cilj ove preventivne aktivnosti je da se mladim vozačima što realnije prikaže uticaj alkohola prilikom upravljanja motornim vozilom”, rekao je Bilbija,  koji je i predsjednik Komisije za polaganje vozačkih ispita za područje Gradiške, Lakataša i Srpca.

Bilbija je istakao da u poslednjih desetak godina u saobraćaju na području Gradiške najviše stradaju mladi ljudi, vikendom u ranim jutarnjim časovima, i da je često uzrok tih nesreća upravo vožnja pod dejstvom alkohola.

Mladen Filipović iz Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske, pohvalio je ideju Savjeta za bezbjednost saobraćaja opštine Gradiška, koji je prvi u Srpskoj na ovakav način ukazao na problem vožnje pod uticajem alkohola, posebno kod mladih vozača.

On je ocijenio da su budući vozači, na poligonu u Gradišci, uvidjeli šta znači voziti pod dejstvom alkohola i kakve to posledice može izazvati. Preventivnu akciju vožnje sa “pijanim naočalama’’

Savjeta za bezbjednost saobraćaja opštine Gradiška organizovao je u saradnji sa Zavodom za obrazovanje odraslih, Auto-moto savezom i Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srpske.Radio Gradiška