Naslovna Info Aktuelno Republika Srpska-FBiH Bolnica Gradiška i Dom zdravlja Prnjavor idu na trezor

Bolnica Gradiška i Dom zdravlja Prnjavor idu na trezor

BANJALUKA – Na sistem trezorskog poslovanja u RS naredne godine bi trebalo da pređu Bolnica Gradiška i Dom zdravlja Prnjavor, dok su to već učinili Dom zdravlja “Sveti vračevi” u Čelincu i Zavod za stomatologiju Banjaluka.

Naime, ove četiri zdravstvene ustanove u RS u sklopu pilot projekta prve treba da pređu na trezorsko poslovanje, a na osnovu tog projekta to bi trebalo da učinie i ostale zdravstvene ustanove u RS.

Mirko Manojlović, direktor Bolnice Gradiška, rekao je da je plan da ova ustanova 2020. godine posluje u trezorskom sistemu, ali kojom će dinamikom sve teći zavisiće od kompletne situacije, o čemu će odlučiti Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Ministarstvo finansija RS.

“Početak upoznavanja s trezorskim sistemom smo imali u toku prošle godine, kada je sprovođena obuka naših radnika i priprema za uključivanje u trezorski sistem”, rekao je Manojlović za “Nezavisne”.

On kaže da su oni jedina zdravstvena ustanova u RS sekundarnog nivoa, kao bolnica, koja je uključena u taj projekat.

“Imali smo sastanak u vezi s nastavkom priprema za prelazak na trezorski sistem prije nešto više od mjesec dana i najavljeno je da će se u drugoj polovini avgusta intezivirano nastaviti s aktivnostima”, kaže Manojlović.

Pojasnio je da će trezorski način poslovanja obezbijediti stabilnost u poslovanju.

Nadležni iz Ministrastva su ranije isticali da je cilj trezorskog poslovanja i bolja kontrola protoka novca.

“Ovo znači i aktivniju ulogu našeg osnivača, odnosno resornog ministarstva i državnih organa u prevazilaženju problema s kojim se susrećemo u poslovanju. Kad je u pitanju finansiranje, prinicipi po kojima bi se funkcionisalo je da se svi prihodi i kompletne obaveze izmiruju direktno iz republičkog trezora, kako bi se prihodi koje svi ostvarujemo slivali u zajednički, odnosno republički trezor”, rekao je Manojlović.

On kaže da je plan da svi domovi zdravlja pređu na trezorski sistem, a da je Bolnica Gradiška od svih bolničkih ustanova izabrana kao najpogodnija da se sprovede pilot projekat.

Svjetlana Malić, direktorica Doma zdravlja Prnjavor, kaže da postoji plan resornog ministarstva da 2020. godine određeni broj domova zdravlja pređe na trezorsko poslovanje, a u narednim godinama da to učine i svi domovi zdravlja u RS.

“Imali smo sastanke povodom toga i trebalo bi da krene obuka naših radnika u vezi s trezorskim načinom poslovanja, da se mjenjaju pravilnici i sve što ide u skladu s tim”, rekla je Malićeva.

U Domu zdravlja Banjaluka kažu da nisu prešli na trezorsko poslovanje te da još nemaju podatke kada bi se to moglo desiti.