Naslovna Info Gradiška BOLJE VIJESTI IZ GRADIŠKE: Manje zaraženih virusom korona

BOLJE VIJESTI IZ GRADIŠKE: Manje zaraženih virusom korona

GRADIŠKA – Statistika o broju inficiranih, bolnički zbrinutih i umrlih osoba zaraženih virusom korona u Gradiški, poslednjih petnaestak dana su ohrabrujući.

Njihov broj se konstantno smanjuje, navode u zdravstvenim ustanovama, gdje su preduzeli obimne mjere na liječenju oboljelih.

Rajko Dodik, direktor Opšte bolnice Gradiška, kaže da je na bolničkom liječenju 57 pacijenata, od kojih je petoro na respiratoru.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Osim petoro na respiratoru, koji su životno ugroženi, ostali imaju teške ili srednje teške kliničke slike. Naši kapaciteti nisu ugroženi, bez obzira što su na liječenju, osim iz Gradiške, pacijenti iz drugih mjesta, Kozarske Dubice, Srpca, Novog Grada… Obezbijedili smo adekvatnu medicinsku njegu za oboljele, a imamo dovoljno medicinskog osoblja sa značajnim iskustvom u liječenju od korone – rekao je Dodik za Srpskainfo.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Vesna Gluvić Čelić, direktorka Doma zdravlja, kaže da je epidemiološka situacija u Gradiški pod kontrolom.

– Broj inficiranih je potpuno smanjen, a klinička slika blaža nego u prethodnih nekoliko mjeseci, naročito jesenas, kada je bilo veoma teško i veoma opterećujuće za sve nas. Nadam se da cijeli tok januara neće skliznuti u negativnom pravcu – rekla nam je Vesna Gluvić Čelić, apelujući na stanovništvo da se i dalje strogo pridržava razmaka, da nosi maske i izbjegava skupove s većim brojem osoba, jer su to potencijalna žarišta širenja virusa korona.

Starački domovi

Dobra vijest je povoljna situacija među rizičnim grupama, među starijim osobama narušenog zdravlja, smještenim u domovima za stare i drugim socijalnim ustanovama.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Kristijan Bakić, direktor najvećeg Doma za stare u Gradiški, kaže da su rigorozne mjere dale dobre rezultate.

– Nemamo zaraženih virusom korona među štićenicima i osobljem. To pokazuju najnoviji podaci sa testiranja. Imamo dobru saradnju s Domom zdravlja i Bolnicom. Takođe smo uveli rigorozne mjere, uskratili posjete, prijem novih štićenika uslovili negativnim testom na koronu i desetodnevnom izolacijom – kaže za Srpskainfo Kristijan Bakić.

Ističe da je u Domu za stare i nemoćne u Gradiški epidemiološka situacija sasvim povoljna. Ipak, vakcinisanje u ovoj socijalnoj ustanovi smatraju konačnim rješenjem.

– Naše mjere su efikasne, ali one zahtijevaju dodatne napore. Svi smo veoma umorni od toga, troškovi su veći nego prije epidemije, a poslovanje u takvim uslovima otežano. Zato smatram da je vakcinisanje veoma poželjno i da ćemo, nakon tog procesa, odahnuti u svakom smislu – smatra Bakić.

Praznici

– To je garancija da će povoljan trend biti nastavljen, sve do vakcinisanja. Pohvale zaslužuju naši medicinski radnici, rukovodstva Doma zdravlja i Bolnice, koji su veoma odgovorni i odlučni u borbi s epidemijom za svakog pacijenta – rekao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

U Gradskoj upravi upozoravaju da se mjere zaštite od zaraze virusom korona, naročito tokom januara, u vrijeme praznika i krsnih slava, moraju poštovati.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Posebno važnim i ohrabrujućim smatra činjenicu da je u Gradiški trend smanjenja inficiranih i obolelih od korone. Od velike važnosti je činjenica, kazao je Adžić, da je povoljna epidemiološka situacija u staračkim domovima, školama i među ostalim rizičnim grupama stanovnika.

Epidemiološka situacija u opštini Srbac je bila povoljnija u decembru, ali je proteklih dana ponovo zabilježen blaži rast broja zaraženih, zbog čega u Domu zdravlja insistiraju da se praznici proslave uz poštovanje epidemioloških mjera.

NAČELNIK U MANTILU

Načelnik Opštine Kozarska Dubica, Radenko Reljić, nakon radnog vremena u lokalnoj upravi pomaže u liječenju oboljelih od korone u Domu zdravlja.

Ljekar po struci, Reljić ovim gestom pomaže u zbrinjavanju oboljelih, istovremeno iskazujući solidarnost s medicinarima, kolegama u bijelim mantilima.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.