Naslovna Info Bolest spustila rampu za goveda, meso i mlijeko

Bolest spustila rampu za goveda, meso i mlijeko

Banjaluka – Stočna bolest kvrgava koža, koja je zahvatila zemlje regiona i nanosi velike gubitke uzgajivačima goveda, prijeti RS i BiH, zbog čega je zabranjen uvoz ovih životinja i njihovih proizvoda iz zemalja u kojima bolest hara.

Zaraza je otkrivena u Srbiji, Bugarskoj i Makedoniji, a oboljenje se širi i u Grčkoj, zbog čega je Kancelarija za veterinarstvo BiH preduzela mjere kako se opasna bolest ne bi proširila po domaćim farmama.

– Zabranjen je uvoz živih goveda i divljih preživara, svježeg mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i proizvoda od mlijeka goveda. Osim toga, nije dozvoljen ni uvoz sjemena, jajnih ćelija i embriona ovih životinja, kao i sirovog krzna i kože goveda i divljih preživara – navodi se u Uputstvu zabrane uvoza koje je izdala Kancelarija za veterinarstvo.

Istaknuto je da se zabrana uvoza odnosi na pomenute proizvode porijeklom iz Bugarske, Makedonije, Srbije te iz nekoliko regiona Grčke. Zabrana uvoza važi i za ostale zemlje čiji goveđi proizvodi u BiH stižu preko zemalja u kojima se pojavila ova bolest. Direktor Instituta “Dr Vaso Butozan” Drago Nedić je kazao da na području RS i BiH nisu otkriveni slučajevi ove bolesti.

– Na svu sreću, kvrgava koža nije zahvatila goveda u RS. To je vrlo nezahvalna bolest koja stočarstvu nanosi veliku štetu, jer se ne može liječiti pa se goveda moraju uništavati. Bolest prouzrokuje veliku materijalnu štetu proizvođačima mlijeka i mesa goveda – rekao je Nedić.

On je dodao da se ova bolest veoma lako prenosi, a glavni prenosnici su insekti i direktan kontakt oboljelih goveda.

– Jedina olakšavajuća okolnost jeste to što se nodularni dermatitis ne prenosi na čovjeka i ne predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje – pojašnjava Nedić.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede istakli su da je nodularni dermatitis ili kvrgava koža bolest koja se javlja kod goveda u vidu čvorića koji se poslije nekoliko dana pretvaraju u kraste ili rane na koži. Životinjama otiču noge, javlja se kašalj, obilno curenje iz nosa, izlučivanje pljuvačke, suzenje očiju, infekcija oka i naposljetku groznica. Istakli su da je životinja koja oboli od ove bolesti iscrpljena te odbija da jede i mršavi.

Bolest ima i ekonomski značaj budući da uzrokuje smanjenje mliječnosti kod krava, privremeni ili stalni sterilitet kod bikova i smrt usljed bakterijskih komplikacija.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da su mjere o zabrani uvoza veoma dobre, naročito što su donesene prije nego što se bolest pojavila u RS i BiH.

– U ovom slučaju mislim da nemamo opasnosti da se zaraza proširi kod nas, ali kada bi se to desilo vjerovatno bi se izuzetno negativno odrazilo na izvoz junadi u Tursku, koji bi vjerujem u potpunosti stao – kazao je Marinković.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac je rekao da nije upoznat sa pomenutom bolešću goveda, ali je dodao da je svaka bolest životinja katastrofalna, jer negativno utiče na poljoprivredu.

– Usljed bilo kakve bolesti kod životinja na snagu stupa zabrana izvoza u druge države i tu dolazi do kraha proizvodnje. Nadam se da će ta bolest zaobići BiH i Srpsku – rekao je Usorac.

Apel

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS apelovali su na vlasnike goveda da se hitno jave veterinaru ukoliko kod životinja primijete simptome kvrgave kože.

Zbog brojnih načina prenosa ove bolesti, iz resornog ministarstva su od veterinara zatražili da u svakodnevnom radu dodatnu pažnju obrate na goveda i u slučaju sumnje hitno obavijeste Ministarstvo.

Simptomi kvrgave kože

čvorići pod kožom koji se poslije nekoliko dana pretvaraju u kraste

oticanje nogu

kašalj

obilno curenje iz nosa

izlučivanje pljuvačke

suzenje očiju

infekcija oka

groznica

Izvor: Glas srpske